Admitere la facultate 2014. Lista facultatilor neglijate, dar cu optiuni bune in viitor

 

Tinerii care au trecut cu bine examenul de BAC trebuie sa stie ca exista si facultati mai putin mai putin mediatizate, dar care le pot aduce salarii mari si oferte interesante de angajare dupa absolvire. Nu doar IT-ul, ASE-ul, Medicina sau Limbile straine aduc joburi bine platite si cariere de top.

universitati amendateÎn lista facultatilor neglijate, dar care reprezinta optiuni bune de viitor, se afla, potrivit unui sondaj REALITATEA.NET în rândul specialistilor HR, urmatoarele specializari:

– Inginerie mecanica, Inginerie auto, Mecatronica, Agronomie (Stiinte agricole), Tehnologia si Chimia textilelor, Petrol si Gaze, Chimie alimentara, Logistica industriala, Tehnologie dentara, Robotica.

„Tinerii români ocolesc înca specializarile care le pot aduce joburi înalt calificate si bine platite în productie sau agricultura. Aici vorbim de chimie alimentara, textile, mecanica. Pentru urmatorii ani, specializarile tehnice vor fi cele mai cautate, Politehnica a revenit la moda”, spune unul dintre consultantii în resurse umane.

Salariile sunt, de regula, mai mici în productie decât în vânzari sau marketing, însa joburile sunt mult mai stabile, iar specializarile foarte nisate sunt totusi bine platite. Multinationalele dau adeseori 1.000 euro net, chiar daca la iesirea din facultate un salariu de pornire este între 1.500-1.900 lei net.

„Acum specializarile de la Petrol si gaze sunt foarte cautate, mai ales în afara tarii, pe proiecte. Si mecatronica este un profil rar, e o combinatie între mecanica si robotica, care poate aduce 3.000 de euro cam în 7-8 ani de la absolvire”, spun specialistii.

Specializarile din industria chimica sunt, de asemenea, de viitor, iar firmele se confrunta cu dificultati în recrutarea de specialisti. „Am gasit greu laboranti care sa lucreze în domeniul betoanelor. Salariile pentru primii ani de experienta porneau de la 3.000 de lei pe luna si cresteau cu un nivel de experienta mai ridicat”, spune managerul unei firme de recrutare.

Potrivit specialistilor, agricultura este, de asemenea, un domeniu care se va dezvolta foarte mult în urmatorii 5-10 ani în România, iar initiativele în acest domeniu au un potential foarte mare.

IT-ul va fi cu siguranta parte integranta a solutiilor viitorului, ca si inginerii, însa nicio societate nu poate supravietui doar cu specialisti IT sau doctori. Cele mai de succes societati au un echilibru si un flux constant de absolventi în toate domeniile, de la productie si servicii industriale pâna la administratie.

„Unele facultati care au devenit din nou interesante în ultimii ani, dupa mai multi ani de declin sunt în primul rând medicina, ca urmare a faptului ca ofera, din pacate, oportunitati excelente de emigrare, iar în al doilea rând ingineria mecanica, urmare a dezvoltarii sectorului automotive în România. Poate cel mai special profil ne-standard este cel de fizician, în care complexitatea intelectuala a materiei califica absolventii pentru o multime de meserii care aparent nu au nimic de-a face cu fizica învatata în scoala”, spune Sergiu Negut, Transformation Partner la firma de consultanta Wanted Transformation.

Pe de alta parte, viitorii studenti continua sa se îndrepte masiv catre facultati care NU le dau sanse mari de integrare pe piata muncii – anul trecut absolventii de liceu au luat iarasi cu asalt facultatile de Drept, Studii europene, Business, Relatii internationale, Stiinte politice. realitatea.net

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie