Ministerul Agriculturii solicita Comisiei Europene sa sprijine cu subventii crescatorii de animale pe cale de disparitie

 

Mai multe rase de ovine, bovine sau porcine crescute de români de mii de ani sunt în pericol de disparitie, ca urmare a conditiilor economice din ultimii ani. Ministerul Agriculturii solicita Comisiei Europene, prin noul PNDR, sa sprijine cu subventii crescatorii de astfel de animale.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii ruraleLa nivel national, mai exista doar 300 de capete de Merinos de Suseni, 268 de Merinos Transilvanean , 203 de Merinos de Cluj, iar rasele vulnerabile de ovine sunt înca si mai multe. Dincolo de cifrele seci se ascunde pericolul disparitiei unor simboluri stramosesti din cauze pur economice. Toate acestea rase au fost create pentru a corepunde unor nevoi ale pietei care nu mai exista, dar cu ajutorul carora viitorul acestui sector poate fi unul mult mai bun.

„Toate aceste rase au fost create pentru un anumit tip de produs, cum este de exemplu merinos, care a fost creata pentru lâna. Or, acum interesul este pentru lapte si carne, acesta fiind si motivul pentru care aceste rase au devenit vulnerabile sau chiar pe cale de disparitie. Cu toate acestea, este gresit sa neglijam aceste rase autohtone care poarta gene rezistente si adaptate la clima noastra. Pe viitor, ele pot fi folosite pentru crearea de noi rase de carne si lapte-asa cum se cere astazi, sau pot fi folosite ulterior pentru produsele pentru care au fost create, întrucât exista un ciclu al evolutiei si nu se stie când va fi nevoie de astfel de produse. De asemenea, si mai important este faptul ca aceste rase sunt rezistente la anumite focare de boli care au existat în trecut . Or, daca aceste focare vor reveni, ele pot fi folosite pentru a crea rase rezistente”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Nechifor Ionica, presedintele Asociatiei Crescatorilor de ovine si caprine « Moldoovis » din Botosani.

Situatia este similara si în cazul unor rase de bovine (sura de stepa -312 capete si bivolul românesc -289 capete), porcine (Bazna -22 capete, Mangalita-50 capete) sau ecvidee-cai si magari (Husul -88, Gidran-36, Nonius -45, Semigreul românesc -91).

De aceea, România a solicitat UE, prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014 – 2020, subventionarea unei sub-masuri referitoare la conservarea resurselor genetice-animale locale în pericol de abandon. Platile pentru conservarea resurselor genetice animale locale în pericol de abandon vor fi acordate fermierilor sau altor crescatori de animale care îsi asuma, în mod voluntar, angajamente privind cresterea animalelor femele adulte de reproductie din rase locale în pericol de abandon. Potrivit propunerilor MADR, valorile platilor compensatorii, calculate sub forma de costuri standard pentru acoperirea pierderii de venit datorate asumarii de angajamente voluntare privind cresterea animalelor femele adulte de reproductie din rase locale în pericol de abandon, pe specii, se cifreaza la 200 de euro/cap de bovina, 13 euro/ cap de ovina, 6 euro/cap de caprina, 200 de euro/cap de cal, 88 de euro pe cap de porcina.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a transmis oficial în data de 1 iulie 2014 Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014 – 2020 catre Comisia Europeana în vederea aprobarii. Noul PNDR are 15 masuri de finantare si o alocare totala de 9,85 miliarde de euro si a intrat între-un proces de negocieri la nivelul UE. Alina Stanciu, economica.net

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie