Judecatoria Focsani a admis o actiune a unui detinut care reclama conditiile de trai din penitenciar

 

Judecatoria Focsani a venit recent cu o solutie intr-un dosar penal care ar putea crea un precedent in Vrancea. Aceasta dupa ce unui detinut i-a fost admisa o actiune in care reclama conditiile de trai din penitenciar. Chiar si asa, pe termen scurt este greu de detinuticrezut ca penitenciarele din tara ar putea schimba ceva in privinta conditiilor sau a supraaglomerarii. „Asa cum detinutii se afla in penitenciare pentru ca au incalcat unele dispozitii legale si institutiile abilitate au obligatia de a respecta Ordinul 433/C din 5 februarie 2010 pentru aprobarea normelor minime obligatorii privind conditiile de cazare a persoanelor private de libertate”, atrage atentia avocata Nicoleta Vlase, cea care s-a ocupat de proces.

Saptamana trecuta, un complet de judecata din cadrul Judecatoriei Focsani a admis o actiune introdusa de un detinut, in care acesta cerea dreptate in fata penitenciarului, pe motiv ca in unitatea de detentie nu se respecta normele minime obligatorii privind conditiile de cazare a persoanelor private de libertate. Chiar daca nu este prima instanta din tara care a pronuntat solutii de acest gen, se poate spune ca Judecatoria Focsani a creat un precedent local privind procesele in care detinutii se plang ca le-au fost incalcate drepturile.

Pe scurt, un detinut incarcerat la Penitenciarul Focsani a introdus o actiune in instanta, in care contesta o incheiere a judecatorului delegat privind incalcarea unor drepturi. Procesul s-a desfasurat pe parcursul catorva luni, timp in care s-au administrat probe, s-au audiat martori si s-au solicitat relatii de la unitatea de detentie, in speta Penitenciarul Focsani. Insa povestea detinutilor si a drepturilor lor este in mare parte aceeasi.

In final, instanta a pronuntat o decizie definitiva, prin care a constatat ca detinutului i-au fost incalcate anumite drepturi, care de altfel sunt garantate printr-un ordin emis chiar de Ministrul Justitiei. „Desi in tara au mai fost pronuntate astfel de solutii, nu am cunostinta ca pana la acest moment sa se fi luat masuri cu privire la imbunatatirea conditiilor din penitenciar”, ne-a spus avocata Nicoleta Vlase, cea care a reprezentat detinutul in instanta.

In final, tot Statul Roman are de pierdut

De fapt, hotararea instantei nu obliga penitenciarul practic la nimic, ci pur si simplu admite ca in unitatea de detentie se incalca drepturile fundamentale: „In baza art. 56 alin. 12 din Legea nr. 254/2013, admite in parte contestatia formulata de petentul condamnat Chisalau Gheorghe, in prezent detinut in Penitenciarul Focsani. Desfiinteaza in parte incheierea nr. 336/01.10.2013 a judecatorului de supraveghere a privarii de libertate la Penitenciarul Focsani, avand ca obiect „incalcare drepturi”.

Citeste mai departe pe avocatura.com

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie