Intalniri, consfatuiri si dezbateri privind medierea
În data de 02.07.2014 am pornit, cu aceeasi speranta ca orice întâlnire cu colegii mediatori îmi va aduce un plus de cunoastere, catre Tâgoviste, unde avea sa aiba loc stagiul de pregatire profesionala sustinut de Domnul Dorin Valeriu Badulescu, Presedintele Consiliului de Mediere.
Am gasit acolo o atmosfera calda, fiind întâmpinati de doamna Mediator Rodica Vlaicu, a carei eleganta, profesionalism si frumusete morala a devenit o confirmare a celor constatate de mine în mediul online. În curând a sosit si Domnul Badulescu, cu care am tinut sa ne pozam, apoi, când ne-am adunat cu totii, am început dezbaterile. S-au discutat probleme de mare interes pentru mediatori, în prim planul discutiilor fiind Decizia CCR, efectele ei asupra medierii si solutiile care ar trebui gasite pentru a putea fi materializate la momentul potrivit într-o noua lege, viabila si care sa nu mai fie una vulnerabila. Domnul Badulescu a afirmat ca este de evitat înca o Ordonanta de Urgenta, tocmai datorita posibilitatii ei de a fi amendata si a altor riscuri la care ar fi supusa. Din aceasta perspectiva, nu pot decât sa fiu de acord ca trebuie gândita o solutie care sa functioneze pe termen lung si care sa asigure continuitate în actul de aplicare al legii medierii.
Mediatorii prezenti au ridicat foarte multe probleme din practica, abordându-se atât tema medierii în materie penala, civila, de munca si familiala. S-a concluzionat ca noi, mediatorii, care majoritatea avem studii juridice, facem analiza conflictului trecând problemele prin filtrul juridic, lucru ce ar trebui evitat. De altfel, Domnul Badulescu ne-a atras atentia asupra faptului ca ,,cel mai mare dusman,, al mediatorilor este formatia lor juridica. Chiar sunt de acord cu acest aspect, având în vedere faptul ca am refuzat destule cazuri, tocmai pentru ca am analizat astfel problemele.
Vom avea o lege, va avea loc un restart al medierii, însa este nevoie de timp si înca de ceva rabdare, chiar daca suntem deja obositi de schimbari, de inconsecventa legii, de reticente si mentalitati. Medierea merge însa mai departe!
Am ramas împreuna acolo, la Târgoviste, pâna la finalul evenimentului, cu totii, chiar am ramas peste ,, program,,.
Multumesc celor care s-au implicat în organizare si care ne-au asigurat conditiile pentru buna desfasurare a întâlnirii.
Am pornit spre Bucuresti, unde, a doua zi, aveam sa particip la Conferinta de la TB, unde fusesem invitata de Doamna Mediator Mirela Dragu, colega noastra.
Eram nerabdatoare, in ideea reîntâlnirii colegilor mei din tara, pe care în parte îi cunoscusem deja, dar si a întîlnirii altor colegi pe care-i stiam doar din mediul online. Si, desigur, aveam speranta ca voi participa la dezbateri deosebit de interesante si utile, din care sa învatam cu totii ceva, sa aud puncte de vedere si din partea magistratilor, avocatilor, a altor profesionosti, cu privire la mediere.
Trecând de etapa primirii participantilor, despre care nu pot avea decât cuvinte frumoase, m-am trezit fata în fata cu eleganta, nobletea, caldura si frumusetea interioara a mediatorilor, acestea si grandoarea interiorului TB mi-au oferit momente deosebite petrecute aproximativ 10 ore în mijlocul unor dezbateri desoebit de utile.
Am încercat, ca de fiecare data, sa-mi iau si câteva notite, asadar, voi încerca, pe scurt, sa punctez unele aspecte discutate.
,, Medierea este buna, necesara, doar ca a fost abordata într-o modalitate gresita,, a afirmat Avocat Prof. Dr. Iosif Fridmann. ,, Ar rebui sa fie o noua lege a medierii, în acord cu principiile antropologiei judiciare, altfel, vom avea mereu situatii inediete. Medierea ar trebui sa fie facuta de licentiati în stinte juridice. Trebuie vazut daca medierea trebuie sa fie facuta de o persoana privata. Pentru ca mediera a fost gândita într-un fel, dar realizata în alt fel,, a mai spus domnia sa.
Ca urmare a afirmatiilor Domnului Avocat Prof. Dr. Iosif Fridmann, a intervenit Domnul Dorin Badulescu, Presedintele Consiliului de Mediere, care a specificat faptul ca ,, medierea nu este si nu va fi niciodata o profesie juridica. Medierea este o arta. Trebuie facuta difernta dintre modernism si traditionalismm,,.
Domnul avocat a mai punctat totusi la final faptul ca domnia sa nu neaga medierea, ca medierea trebuie facuta. Este doar o problema de viziune …
La finalul acestui moment în care domnul avocat si-a sustinut punctele de vedere fata de mediere si mediatori, colegul Dorin Ilie, a carui prezenta de spirit nu pot decât sa o apreciez, a mers la tribuna si a rugat mediatorii din sala care au studii juridice, sa ridice mâna. M-am uitat în sala si, am vazut o mare de mâini ridicate. Apoi, Dorin Ilie a cerut mediatorilor fara studii juridice sa ridice mâna. Nu am vazut mâini neridicate.
Aceasta demonstreaza procentul covârsitor al mediatorilor cu studii juridice. Chiar daca medierea este o profesiune non-juridica, cel putin, dincolo de alte aspecte, nu ar trebui sa constituie o parte vulnerabila a imaginii mediatorilor. Desigur ca exista totusi o parte vulnerabila si care este deseori invocata de profesionistii din mediul juridic, anume numarul limitat de ore în formarea initiala si gradul de promovabilitate a examenului de primire în profesia de mediator. Nu pot sa contest acest aspect, desi, în opinia mea, numarul de ore de formare profesionala continua, alaturi de alte aspecte, experienta, pregatirea superioara si academica a multor mediatori, nu poate decât sa faca cinste acestei nobile profesii si sa asigure încrederea în profesionalismul mediatorilor.
Prezenta alaturi de noi , Doamna notar Vasilica Craciun, a spus ca domnia sa nu ar putea sa practice profesia de mediator, tocmai datorita faptului ca, de formatie jurist, nu ar putea sa uite de legile incidente. Doamna Vasilica Craciun ne-a vorbit si despre autentificarea acordului de medeire, într-o viziune proprie: ,, noi nu putem autentifica acordul de mediere.Noi vom verifica daca bunurile au certificat de atestare fiscala, cadastru si intabulare. Notarul va face un alt act, care va contine ceea ce s-au înteles partile din acordul de mediere.,,
Referitor la divort, Doamna Notar Vasilica Craciun a opinat ca, atunci când nu exista un proces de divort pe roul instantei, acordul poate fi autentificat la notar, iar daca exista un proces pe rol, acordul trebuie depus spre încuviintare la instanta.
Vor mai trece ani pâna sa existe o practica unitara, a mai spus Doamna Notar.
Dupa cum stim medierea în materie penala se bucura acum de o mai buna reglementare. Fiind vorba despre o legislatie relativ recenta însa, înca nu putem afirma ca acest tip de mediere este functional. La Conferinta a fost prezenta si Doamna Procuror Nicoleta Stuparu, o doamna a carei frumusete morala nu am putut sa nu o remarc, iar pe lânga aceasta, un profesionist care pledeaza pentru buna functionare a medierii în sfera penala. Doamna Procuror a susinut ca medierea trebuie sa functioneze ,, societatea noastra are nevoie de mediere. Suntem o societate conflictuala. Mediarea este în traditia poporului român, nu este o inventie. Si în trecut exista mediere, doar ca purta alte denumiri. Mai trebuie lucrat si corelate dispozitiile legii cu noile coduri penale.,,
Cu privire la medierea în materie penala, care astazi îmbraca forma unei jusittii de tip restaurativ , reparatoriu, si unde accentul ar trebui sa fie pus pe repararea raului pricinuit victimei de catre infractor si nu pe aspectul punitiv, doamna Procuror a afirmat ca :,, nu suntem pentru vechea plitica penala, pentur coercitie. Orice om poate gresi si orice om merita o sansa,,. Medierea este o institutie pe care noi toti trebuie sa o facem cunoscuta, a mai afirmat Doamna Procuror. Daca se poate, sa se evite calea nebuloasa a instantei, unde stau milioane de dosare si unde exista prea multi bani cheltuiti,,
Doamna Procuror s-a mai referit si la gradul ridicat de infractionalitate, considerând ca, fiind o societate saraca, acolo unde exista saracie exista si infractionalitate.
Doamna Judecator Madalina Afrasinie, Presedinte Sectia a VI-a Comerciala, Tribunalul Bucuresti, a fost gazda noastra, careia îi multumesc si eu pe aceasta cale pentru implicarea si gazduirea acestui eveniment de importanta pentru mediatori .
Doamna Judecator a spus, printre alte lucruri utile ca :,, În 2006, când a aparut legea, asteptam o minune, crezând ca vom scapa de multe dosare. Nu au aparut însa acorduri de mediere. Înteleg ca la divort lucrurile stau ceva mai bine. Este bine, daca ne gândim la copiii minori. Ma întreb de ce medierea nu functioneaza în comercial. Nu am putut gasi o explicatie rezonabila. Ulterior anului 2010 nicio actiune nu a fost respinsa pentru inadmisibilitate.,,
Referindu-se la legea medierii, doamna Judecator a specificat faptul ca nu orice lege care merge într-un stat poate merge si al noi.Ar trebui sa avem legi specifice, adaptate poporului român.
Revenind la functionalitatea medierii, doamna Judecator Madalina Afrasinie a mai afirmat ca pe judecatori îi intereseaza sa aiba cât mai putine dosare dar ca, dimpotriva, exista o avalansa de dosare.
,, Decizia CCR este certificatul de nastere al profesiei de mediator,, , a spus Doamna Afrasinie, putând observa pe prompter, un bebe nou-nascut, lucru ce a stârnit aplauze din sala.
Printre alte aspecte,am mai retinut din interventiile doamnei Judecator faptul ca domnia sa, desi recomanda solutionarea pe cale amiabila a conflictelor ajunse pe rolul instantei, nu o poate face de fiecare data, devenind obositor sa spuna în cazul fiecarui dosar despre legea medierii.
Desi ar fi multe aspecte demne de a fi scrise, pe de o parte nici nu am putu tine ritmul în a-mi nota tot ceea ce ar fi fost de interes, iar pe de alta parte, am tinut sa redau, atât cât pot, câteva informatii ce pot fi de interes pentru mediatori si nu numai.
Au fost prezentate o serie de lucrari ale colegilor mediatori, pe teme diverse, respectiv medierea penala, medierea în însolventa, în raporturile dintre profesionisti, între si cu institutii si autoritati publice, medierea în materia contractelor individuale de munca.
Dupa cum stim, pe lânga eforturile noastre de promovare a institutiei medierii si pe lânga promovarea personala pe care ne-o facem fiecare, simtim ca avem nevoie si de ajutor, de implicarea autoritatilor, de sustinerea profesiilor juridice, de o lege cel putin perfectibila si de multe altele.
Avem nevoie de sprijin, si nu doar pentru noi, ci pentru ca buna functionare a medierii ar putea profita societatii, în ansamblul ei. Nu voi argumenta acum în ce ar consta benficiile, am facut-o cu alte ocazii si o voi face în continuu, separat.
Am retinut din multitudinea de idei si opinii din cadrul dezbaterilor, ceva ce îmi rasuna în minte : ,,Ajutati-va singuri! ,,. Acest îndemn a venit din partea Doamnei Judecator, gazda noastra. Personal, marturisesc ca am luat în considerare acest îndemn. De altfel,nu m-am bazat niciodata pe niciun fel de ajutor. Am putut constata ca nici macar legea nu ne poate ajuta prea mult, câta vreme este construita pe piloni fragili.
Cu alte cuvinte, ramânem cumva singuri, noi, mediatorii de cursa lunga. Singuri si arzând de dorinta de a ne putea face auziti, de a ne oferi serviciile si de a fi utili , pentru ca stim ca este nevoie de noi, în pofida tuturor celor care neaga nevoia de mediere.
Sa ne ajutam singuri, stimati colegi pentru ca, daca reusim sa ne oferim noua însine ajutor, vom ajuta implicit si oamenii si societatea. Cred ca ne vom putea bucura într-o zi de roadele propriilor eforturi. Sa facem cu totii, împreuna, ca medierea sa mearga mai departe.
Niciun comentariu
[…] http://www.medierenet.ro/2014/07/08/intalniri-consfatuiri-si-dezbateri-privind-medierea/#.U70NZvmSzQ… […]