”Dreptul de a fi uitat”. Google a primit din Romania peste 900 de cereri de eliminare din cautari

 

Google a primit 932 de cereri din România de eliminare din cautari a 4.611 linkuri, în baza „dreptului de a fi uitat”, în conformitate cu decizia recenta a Curtii Europene de Justitie (CEJ), au declarat, pentru MEDIAFAX, reprezentantii Google România.

googleAceste solicitari din România privind eliminarea unor rezultate din cautarile Google au fost primite în perioada 29 mai – 30 iunie, conform reprezentantilor Google România.

La nivel european, Google a primit 70.000 de solicitari de eliminare din cautari a 267.550 de linkuri, în doar o luna de la lansarea unui site creat special în acest scop, cele mai multe astfel de cereri fiind primite din Franta, dupa cum informat, vineri, AFP.

Operatorul celui mai utilizat motor de cautare din lume a înfiintat site-ul si o comisie de experti pe 29 mai, pentru a respecta o decizie a Curtii Europene de Justitie (CEJ) conform careia utilizatorii pot cere Google si altor motoare de cautare pe internet sa stearga din rezultatele cautarilor online unele link-uri catre stiri, decizii judecatoresti si alte documente care contin informatii inadecvate, irelevante si care încalca dreptul la viata privata.

Astfel, Google a publicat pe internet un formular care poate fi accesat de orice persoana din Europa care doreste sa solicite eliminarea anumitor rezultate ce apar pe acest motor de cautare.

Tarile din care au venit cele mai multe astfel de cereri au fost Franta (14.116), Germania (12.700), Marea Britanie (8.535), Spania (6.176) si Italia (5.946).

Solicitarile au vizat un numar total de 267.550 de linkuri, însa Google a precizat ca fiecare astfel de cerere va fi tratata în mod individual.

Si la acest capitol, al linkurilor solicitate a fi sterse, Franta se situeaza pe primul loc, cu 47.927, fiind urmata de Germania (47.014), Marea Britanie (34.597), Italia (23.321) si Spania (21.564).

Compania Google a precizat ca nu va sterge toate aceste linkuri, ci va analiza fiecare cerere în parte si va decide în functie de relevanta fiecareia.

„Am început de curând sa punem în aplicare cereri de eliminare a unor rezultate din cautari, în conformitate cu decizia Curtii Europene de Justitie (CEJ). Acesta este un proces nou si în continua evolutie pentru noi. Continuam sa analizam reactiile pe care le primim si, totodata, sa colaboram cu autoritatile de protectie a datelor si alte organizatii pentru a ne conforma deciziei CEJ”, a anuntat Google.

Decizia Curtii Europene de Justitie a fost o surpriza pentru Google si alte companii de profil aflate în atentia Uniunii Europene pentru practicile în domeniul respectarii vietii private.

Blocul comunitar vrea sa extinda prerogativele autoritatilor de reglementare în domeniul protejarii datelor, astfel încât acestea sa poata aplica amenzi în cazul nerespectarii prevederilor legale.

Dezvaluirile legate de spionarea de catre Statele Unite a unor cetateni ai UE, inclusiv a unor politicieni, între care cancelarul german Angela Merkel, au sporit atentia acordata protejarii vietii private.

Directorul general al Google, Larry Page, a avertizat însa ca decizia CEJ ar putea încuraja regimurile politice represive sa încerce sa cenzureze internetul, potrivit unui interviu acordat Financial Times.

Odata cu implementarea deciziei CEJ, Google a eliminat din rezultatele cautarilor articole ale unor institutii de media, între care s-au numarat BBC si The Guardian.

Dupa ce si-a atras acuzatii de cenzura, Google a început sa reintegreze în rezultatele cautarilor unele link-uri pe care le eliminase în numele asa-numitului „drept de a fi uitat”. Madalina Cerban, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie