Curtea de Apel Cluj a pronuntat sentinta definitiva in dosarul „Mita la BAC”

 

Dupa cercetari laborioase, o judecata indelungata si un recurs solutionat de Curtea de Apel, procesul „Mita la BAC” a luat sfarsit. Curtea de Apel Cluj a pronuntat sentinta definitiva in dosarul demarat in urma cu 6 ani. Cauza privea fraudarea examenului de ciocanelbacalaureat, sesiunea de vara 2008, de la un liceu din municipiul Sighetu Marmatiei din judetul Maramures. Nu mai putin de 125 de profesori si elevi au fost trimisi in judecata in acest proces incheiat cu condamnarea a cinci persoane la inchisoare cu executare. Avocatul Ioan Blajan, decanul baroului Maramures, a descris acest proces drept prima speta din Romania in care protocolul adunat de elevi a fost considerat „cumparare de influneta”.

In dosarul „Mita la BAC” instrumentat in anul 2008, procurorii au dispus trimiterea in judecata a 125 de elevi si profesori acuzati de fraudarea examenului de bacalaureat la liceul maramuresean. Dupa instrumentare, dosarul a ajuns pe masa de lucru a Tribunalului Maramures si instanta maramureseana s-a pronuntat in acest caz in primavara anului 2011. A urmat recursul de la Curtea de Apel Cluj, care a dat sentinta definitiva cu cateva zile in urma. In linii mari, Curtea de Apel Cluj a pastrat solutia Tribunalului Maramures, mai putin in cazul a doi inculpati achitati in 2011 care au primit condamnare la un an de inchisoare cu suspendare.

„A fost un proces lung cu peste 70 de avocati implicati. A fost un proces cu multe probleme noi. Este prima data cand sunt condamnati si elevi pentru «cumparare de trafic» constand in «cadourile» oferite profesorilor, membrilor de comisii… acele sucuri si prajituri. Cinci persoane au primit pedeapsa inchisorii cu executare: doua persoane pentru luare de mita, una pentru cumparare de influenta si doua pentru trafic de influenta”, a declarat avocatul Ioan Blajan, decanul Baroului Maramures, pentru Avocatura.com.

Conform unor surse apropiate inculpatilor, aceasta speta a generat mai multe nemultumiri in conditiile in care o parte a cauzei a fost disjunsa. Potrivit avocatului Blajan, mai mult de jumatate din profesori au scapat fara trimiterea in judecata si doar restul a facut obiectul judecatii. Apoi, au fost cazuri in care unii inculpati, cu fapte de o gravitate mai mica, au primit pedepse mai mari decat cei care au fost acuzati de infractiuni mai grave.

In aceste conditii, este de inteles ca avocatul Ioan Blajan, aparatorul uneia dintre partile implicate in acest proces, asteapta motivarea instantei. Ca o concluzie, avocatul Ioan Blajan s-a limitat la a spune ca dosarul „Mita la BAC” a fost „prima speta din Romania in care protocolul adunat de elevi a fost considerat «cumparare de influenta»”. Cristian Donca, avocatura.com

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie