MAE: Riscul de infectare a apei marii pe litoralul bulgaresc este limitat doar la o zona din Varna nu si la alte statiuni

 

MAE a transmis duminica o serie de precizari cu privire la calitatea apei marii pe litoralul bulgaresc, aratând ca, potrivit ultimelor evaluari furnizate de Ministerul bulgar al Sanatatii, riscul ca apa marii sa fie infectata e limitat la o zona restrânsa din Varna si nu sunt afectate alte statiuni.

litoral bulgariaUPDATE 17:50 Corlatean: MAE a facut o avertizare corecta, preluând integral informatiile institutiilor din Bulgaria

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a declarat ca MAE a facut o avertizare corecta despre calitatea apei marii pe litoralul bulgaresc, preluând integral informatii de la institutiile sanitare din Bulgaria, precizând ca „destul de mult timp” acestea nu au transmis Ambasadei României niciun raspuns.

„Ceea ce Ministerul de Externe are ca obligatie legala – si asta a si facut în momentul respectiv, preluând informatii oficiale ale Inspectoratului regional de Sanatate de la Varna si ale sefului Sectiei de hepatologie a Spitalului din Sofia, care se ocupa cu astfel de chestiuni – a fost sa informeze public ceea ce presa din Bulgaria preluase deja de la institutiile mentionate anterior. A fost o avertizare corecta, preluând integral informatii pe care institutiile sanitare medicale din Bulgaria le-au mentionat”, a spus Titus Corlatean, întrebat despre avertizarea transmisa vineri de MAE.

Ministrul Afacerilor Externe a mai spus ca au fost încercari repetate, fara succes, ale Ambasadei României la Sofia de a prelua de la Guvern si de la Ministerul Sanatatii din Bulgaria informatii care sa confirme aceasta chestiune.

„A fost destul de mult timp în care nu s-a primit niciun raspuns. Nu puteam sa stam sa pierdem timp, si în astfel de situatii, câta vreme inspectia regionala de sanatate de la Varna a spus ca în aceasta zona exista un mic risc, integral si nu cu alte elemente, fara modificari, au fost aduse la cunostinta opiniei publice românesti”, a precizat Corlatean.

Ministrul a mentionat ca daca exista probleme între institutiile din Bulgaria, „asta nu priveste institutiile din România”.

„În continuarea informarilor de presa privind riscul ca apa marii de pe litoralul bulgaresc al Marii Negre sa fie contaminata cu virusul hepatic A, Ministerul Afacerilor Externe face urmatoarele precizari: Avertismentul privind riscul ca apa marii sa fie infectata cu virusul hepatic A si recomandarea vaccinarii împotriva acestui virus au fost facute de seful sectiei de hepatologie de la spitalul «Sf. Ivan Rilski» din Sofia si preluate de numeroase agentii de presa si publicatii bulgare, la 30 iunie 2014. Pe aceasta baza si având în vedere comunicatul oficial al Inspectiei Regionale de Sanatate Varna din 3 iulie 2014, MAE a publicat atentionarea de calatorie din dimineata zilei de 4 iulie 2014”, se arata în comunicat.

MAE mentioneaza ca a instructat Ambasada României la Sofia sa ceara informatii oficiale autoritatilor bulgare.

„Prin urmare, Ambasada României la Sofia a solicitat înca de la data de 1 iulie 2014 pozitia oficiala atât a spitalului «Sf. Ivan Rilski» din Sofia cât si a Ministerului bulgar al Sanatatii în legatura cu avertismentele publicate de media bulgara însa, pâna la publicarea «Informatiei actualizate privind calitatea apelor de îmbaiere pe litoralul Marii Negre» a Ministerului bulgar a Sanatatii din seara zilei de 4 iulie, Ambasada nu a primit alte informatii din partea autoritatilor mentionate”, precizeaza MAE.

„Potrivit ultimelor evaluari furnizate de Ministerul bulgar al Sanatatii, riscul ca apa marii sa fie infectata este limitat la o zona restrânsa din Varna si nu sunt afectate alte statiuni de pe litoralul bulgaresc al Marii Negre”, se mai arata în comunicat.

Citeste mai departe pe mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie