Consiliul fiscal a analizat impactul reducerii CAS cu 5 puncte procentuale asupra finantelor publice

 

Consiliul fiscal, institutia indepedenta care trebuie sa amendeze politicile fiscale ale oricarui guvern, considera ca reducerea CAS cu 5 puncte procentuale fara masuri de compensare sustenabile va aduce un derapaj major în politica fiscal – bugetara în special începând cu anul 2015.

ionut dumitru„În conditiile în care propunerea legislativa ar fi adoptata fara masuri de compensare a efectelor bugetare negative, nu numai ca atingerea obiectivului pe termen mediu în anul 2015 apare drept virtual imposibila, dar ar exista un risc ridicat de înregistrare a unui derapaj major în politica fiscalbugetara,de natura sa apropie periculos pozitia bugetara de pragul de declansare a procedurii de deficit excesiv (3% din PIB)”, a spus duminica dimineata Consiliul fiscal în raportul privind analiza impactului reducerii CAS cu 5 puncte procentuale asupra finantelor publice.

„Perceptia favorabila a investitorilor asupra economiei românesti, concretizata în reducerea la minime istorice a costurile de finantare ale statului, are ca fundament ipoteza continuarii procesului de consolidare fiscala în linie cu angajamentele asumate. Un derapaj major începând cu 2015, asa cum se prefigureaza în prezent, ar fi de natura sa deterioreze aceasta perceptie, cu consecinte nefavorabile asupra costurilor de finantare”, a mentionat Consiliul fiscal.

Guvernul Ponta a aprobat reducerea CAS cu 5 puncte procentuale începând de la 1 octombrie, masura salutata de mediul de afaceri având în vedere nivelul ridicat de impozitare pe forta de munca. În schimb FMI nu a fost de acord cu aceasta masura având în vedere ca guvernul nu a prezentat solutii de compensare a golulul bugetar estimat la 5 miliarde de lei pe an.

Propunerea de reducere a CAS a fost trimisa parlamentului, care a aprobat-o. „Consiliul fiscal nu poate valida faptul ca impactul financiar a fost luat în calcul în prognoza veniturilor bugetare si nu afecteaza tintele bugetare anuale si pe termen mediu, conform prevederilor art. 13 din LRFB, în conditiile în care propunerea legislativa nu este însotita de o proiectie actualizata a veniturilor
bugetare în ansamblu, iar masurile de compensare avute în vedere, fie nu acomodeaza pierderile de venituri aferente tuturor masurilor fiscale avute în vedere (cum se întâmpla pentru 2014), fie nu sunt cuantificate explicit sau de o maniera credibila (pentru intervalul 2015-2017), într-o maniera aflata în vadita contradictie cu principiul responsabilitatii fiscale statuat de LRFB”, se mentioneaza în raportul Consiliului fiscal.

Consiliul fiscal apreciaza ca adoptarea propunerii legislative de reducere a CAS cu 5 pp. la angajator, „desi în mod cert dezirabila din perspectiva mediului de afaceri, nu este posibila în conditiile respectarii angajamentului de consolidare fiscala asumat (ce incumba din tratatele europene) fara identificarea unor masuri compensatorii de dimensiuni echivalente (deci de amploare), reprezentate de majorari/extinderi de baza de impozitare si/sau de reducerea unor cheltuieli”. Adrian Cojocar, zf.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie