ANAT va da in judecata Ministerul Afacerilor Externe daca nu transmite ultimele informatii oficiale despre litoralul bulgaresc

 

Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism din România (ANAT) va da în judecata Ministerul Afacerilor Externe daca institutia nu va transmite luni populatiei ultimele informatii despre litoralul bulgaresc ale autoritatilor de la Sofia, care arata ca apa marii nu reprezinta risc pentru sanatate, a declarat pentru MEDIAFAX prim vicepresedintele ANAT, Alin Burcea.

litoral1„Avem o problema cu MAE pentru ca ne creeaza prejudicii si transmite catre cetatenii români numai mesaje dramatice. A fost un comunicat al Ministerului Sanatatii din Bulgaria care arata ca pe o plaja din Varna s-au depasit normele microbiologice admise, iar MAE ca un ziar de cancan a zis ca toate plajele au probleme. Bulgarii au revenit joi cu un comunicat oficial în care arata ca restul plajelor nu sunt afectate, iar MAE nu a preluat aceasta comunicare, sa clarifice situatia. Noi speram ca luni sa o transmita, daca nu, marti avem consiliu, iar miercuri dam în judecata ministerul. Consideram ca afecteaza interesele economice a peste 1.000 de agenti economici care vând Bulgaria. Daca nu suntem în stare sa clarificam, mergem în instanta”, a afirmat Burcea.

Într-un comunicat transmis anterior, ANAT cere autoritatilor române o reactie ferma care sa confirme situatia din Bulgaria pentru a putea informa si actiona corect fata de românii care si-au cumparat vacante pe litoralul bulgaresc.

„Informatiile oficiale venite din Bulgaria în urma monitorizarii calitatii apelor pentru îmbaiere în zonele Dobrici, Varna si Burgas arata ca valorile indicatorilor microbiologici cercetati sunt în conformitate cu cele legale, nereprezentând un risc de sanatate pentru populatie si pentru turistii care aleg sa-si petreaca concediile în tara vecina”, se arata comunicatul ANAT.

Sursa citata mentioneaza ca o singura zona, Plaja Ofitereasca din orasul Varna, a înregistrat depasirea normelor admisibile, autoritatile bulgare impunând interdictia temporara de îmbaiere în acest loc.

Agentiilor de turism din România le-au fost deja trimise adrese oficiale cu aceasta înstiintare de catre Inspectoratele de Sanatate din zonele cercetate, tocmai pentru a-si anunta turistii. Mai mult, în 5 iulie, Ministerul Sanatatii si Ministerul Economiei si Energiei din Bulgaria au trimis un comunicat de presa cu privire la starea apelor din 23 de statiuni turistice de pe litoral, printre care Varna, Nisipurile Aurii, Constantin si Elena, Sunny Day si Riviera, arata ANAT.

„Anuntam ca informatiile aparute în presa si ipotezele privind riscul de îmbolnavire lansate de anumite persoane nu au la baza niciun studiu de caz ale carui rezultate sa provina de la institutii oficiale. Asa cum am anuntat, potrivit rezultatelor monitorizarii, nu exista nicio contaminare care sa puna în pericol turistii pe coasta bulgareasca a Marii Negre”, se arata în comunicatul oficial al celor doua institutii din Bulgaria.

În ceea ce priveste declaratiile privind infestarea cu hepatita A, autoritatile bulgare nu au confirmat aceasta informatie. Atât agentiile de turism românesti, cât si turoperatorii europeni si-au informat turistii cu privire la zonele în care scaldatul este permis. Ana Maria Petcana, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie