Stimularea investitorilor individuali – Proiect de lege

 

Departamentul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Mediu de Afaceri si Turism a intocmit recent un proiect de Lege privind stimularea investitorilor individuali (business angels), in conditiile in care accesul la finantare al intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) din Romania este unul dintre cele mai dificile la nivelul UE.

business angels, investitori individualiAcest fapt, binecunoscut de mult timp, este sustinut de marea majoritate a reprezentantilor sectorului IMM, dar si de unii factori de decizie din sistemul financiar-bancar, se arata in nota de fundamentare a proiectului.

Printre angajamentele asumate de tara noastra in acordurile incheiate cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala, figureaza si obligatia guvernului de a lua masuri care sa faciliteze pentru IMM-uri obtinerea de finantare cu costuri cat mai scazute, in special, in cazul intreprinderilor aflate in stadiu incipient de dezvoltare a afacerii (start-up sau spin- off).

Bancile autohtone apreciaza ca riscul aferent creditarii IMM- urilor a continuat sa creasca si dupa trecerea perioadei de recesiune economica, dupa cum atesta si “Sondajul privind creditarea companiilor nefinanciare si a populatiei” realizat la BNR in luna mai 2014. In general, planurile de afaceri ale IMM-urilor sunt considerate nebancabile, fie din cauza lipsei/insuficientei de garantii, fie a marjelor de venituri, indeosebi operationale, considerate insuficiente din perspectiva rambursarii imprumuturilor la termenele scadente stabilite de creditori.

Intr-o anumita masura unele dintre microintreprinderi sau intreprinderi mici beneficiaza de microfinantare, in cuantum unitar de pana la 30 mii euro, acordata de institutiile financiare non-bancare (IFN).

De asemenea, pe piata financiara locala sunt prezenti un numar de investitori individuali, denumiti generic business angels (investitori “providentiali” sau “ingeri”), care contribuie cu capital propriu (de la cca. 10-50 mii euro pana la maximum 200 mii euro), in anumite conditii si prin asumarea unui risc inalt, la finantarea afacerilor din sectoarele economice care prezinta un potential sporit de crestere (ca de ex.: IT, tehnologie, internet). In UE exista cca. 20-30 mii investitori business angels si cca. 350 de retele si grupuri organizate de astfel de investitori, in timp ce, in Romania, numarul acestora este estimat la maximum cca. 50 de persoane, romani si straini, si 3 retele informale de business angels. In prezent, toti acesti investitori nu beneficiaza in tara noastra de nici o facilitate acordata de stat pentru investitiile realizate in intreprinderi nou infiintate. Aceasta stare de fapt face ca sume, relativ importante, de capital de risc sa nu fie investite in economia nationala de catre persoanele fizice care le detin si care au expertiza si dorinta necesara pentru realizarea unor investitii de succes.

Nu in ultimul rand, merita a fi semnalate si urmatoarele aspecte:
– Raportul final al Comisiei Europene cu privire la evaluarea pietelor si respectiv, a politicilor publice referitoare la business angels in statele membre ale EU nu contine referiri la Romania (a se vedea “Evaluation of EU Member States’ Business Angel Markets and Policies – Final Report”, October 2012);
la nivel european functioneaza Asociatia Europeana a Business Angels (European Business Angel Association – EBAN), in care Romania nu este reprezentata.

Citeste mai departe pe infolegal.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie