Spitalele private la un pas de a renunta la contractele cu Casele de asigurari

 

Operatorii de servicii medicale private atrag atentia ca intrarea în vigoare a modificarilor legislative prin care se limiteaza la 300 de lei pe zi taxa pe conditiile hoteliere speciale au un impact negativ major pentru sistemul de sanatate si la nivel macroeconomic, potrivit unui memoriu depus de Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private (Palmed) la autoritatile din domeniul sanatatii, obtinut de Curierul National.

sala-asteptare-spitalPâna acum spitalele private care aveau contract cu Casele de asigurari de sanatate stabileau singure contravaloarea pe care pacientii trebuiau sa o plateasca pentru conditiile hoteliere speciale, limitarea de 300 de lei pe zi fiind impusa doar spitalelor publice.

Prin normele de aplicare a contractului-cadru de acordare a serviciilor medicale pentru perioada 2014-2015 s-a impus o limitare de 300 de lei pe zi si spitalelor private.

Palmed arata ca este necesar ca spitalele private sa beneficieze de libertatea economica garantata de statul de drept în desfasurarea activitatii lor.

„Având în vedere faptul ca valoarea serviciilor hoteliere nu este decontabila din FNUASS, nu exista nici macar un interes legitim, real si obiectiv care sa justifice plafonarea de catre CNAS a sumelor pe care asiguratii agreeaza în mod liber si voluntar sa le plateasca cu titlu de servicii hoteliere spitalelor private unde aleg sa fie tratati”, explica reprezentantii Palmed.

Astfel, unitatile private vor fi nevoite sa renunte la contractele cu Casele de asigurari si încaseaza integral de la pacienti contravaloarea serviciilor medicale. „Acest fapt va determina unele unitati private sa îsi înceteze activitatea, având în vedere existenta în fapt a unui sistem al asigurarilor de sanatate din România eminamente public si nivelul redus al resurselor financiare de care marea majoritate a populatiei României dispune”, arata Patronatul.

Mai mult, aplicarea de tarife reglementate într-o piata liberalizata nu este justificata, iar plafonul impus încalca Legea Concurentei.

„Masura încalca în mod flagrant normele aplicabile în materie de concurenta si nu aduce un plus de eficienta în activitatile actului medical spitalicesc sau beneficii reale pentru pacient”, potrivit sursei citate.

De asemenea, masura de plafonare încalca Tratatul privind libertatile fundamentale ce stau la baza Pietei Unice Europene.

„Investitorii afectati nu vor avea alta alternativa decât sa închida afacerile”

Palmed mai arata ca Ministerul Sanatatii promoveaza masuri care afecteaza planurile de afaceri ale spitalelor private. „Investitorii afectati nu vor avea alta alternativa decât sa închida afacerile si sa minimizeze pierderile suferite”, spun reprezentantii Patronatului.

Companiile care detin spitale private activeaza si pe alte piete de servicii medicale (e.g. ambulatoriu, servicii paraclinice/de laborator etc.), iar esecul unei investitii majore pentru construirea unei spital va avea un impact imediat si direct asupra posibilitatii de a mai putea furniza orice alte servicii medicale.

Citeste mai departe pe curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie