Peste 90% din necesarul de hamei al Romaniei se importa

 

Firmele care produc hamei în România se numara acum pe degetele la o singura mâna, iar productia se limiteaza la aproximativ 170 de tone. Cea mare exploatatie o detine familia Mora din Târgu Mures, din care face parte unul dintre primii cultivatori de hamei din România, un senator PNL declarat incompatibil cu functia sa si un consilier în Ministerul Sanatatii.

hameiFamilia Mora din Târgu Mures a ajuns sa controleze peste 76% din suprafata totala de hamei cultivata în România. Din datele furnizate de APIA pentru ECONOMICA.NET, Moragroind SRL si Hoptrade SRL, cele doua companii controlate de Victor Aron, Akos Daniel si Acatiu Mora exploateaza peste 183 de hectare de hamei, din cele 238 de hectare pentru care producatorii au solicitat subventie anul acesta. În rest, productia de hamei a României, care s-a ridicat în 2013 la doar 172 de tone, este realizata de Horticola Aiud din judetul Alba (firma controlata de mai multi antreprenori printre care Brad Efrim, Maier Felicia, Burlan Dorel si altii) si Agrosiro Serv Impex din judetul Sibiu. De asemenea, mai functioneaza în jur de 8 ferme de hamei, unde planta este procesata pentru a ajunge la fabricile de bere din România.

Bere româneasca cu hamei de import

Înainte de ’89, toate berea produsa în România avea ca materie prima hamei românesc. Existau 2.700 de hectare de teren cultivate cu aceasta planta cataratoare, care asigurau necesarul de consum al tarii. Acum, nici 10% din cei aproximativ 16,3 milioane de hectolitri de bere, cât se consuma în tara noastra, nu se mai fabrica cu hamei produs la noi. Drept urmare, anul trecut, potrivit datelor Institutului National de Statistica, am importat în jur de 115.800 tone de conuri de hamei, în valoare de 2,4 milioane de euro. Principalele tari de destinatie sunt Germania si Ungaria.

„Acum importam peste 90% din necesarul de hamei. Înainte de ’89 necesarul era egal cu cantitatile produse”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Acatiu Mora, care este si presedintele Asociatiei Producatorilor de Hamei din România. „Sectorul berii din România genera, la nivelul anului 2012, 76.700 locuri de munca, direct si indirect, atât în productia de bere, cât si în domenii de activitate conexe, inclusiv în agricultura. Diminuarea suprafetelor cultivate cu hamei, din pacate, are un efect negativ asupra necesarului de forta de munca din agricultura. Hameiul produs local reprezinta prima optiune a producatorilor de bere din România”, spune pentru ECONOMICA.NET Constantin Bratu, Director general Asociatia Berarii României. Potrivit acestuia, „pentru a compensa faptul ca productia interna de hamei nu acopera necesarul pentru productia de bere, producatorii se vad pusi în situatia de a importa hamei din tari cu traditie în cultivarea acestei plante specifice fabricarii berii”.

Citeste mai departe pe economica.net

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie