Presedintele Traian Basescu cere Avocatului Poporului respectarea Constitutiei in cazul ordonantei privind Legea Educatiei
Presedintele Traian Basescu i-a trimis, vineri, lui Victor Ciorbea, o scrisoare în care îi semnaleaza ca OUG care modifica Legea Educatiei încalca regimul constitutional privitor la emiterea OUG, el afirmând ca respectarea Legii fundamentale trebuie sa fie asigurata de Avocatul Poporului.
Presedintele îi scrie Avocatului Poporului ca în Monitorul Oficial al României, Partea I, 486 din 30 iunie 2014 a fost publicata Ordonanta de Urgenta a Guvernului 49/26 iunie 2014 privind instituirea unor masuri în domeniul educatiei, cercetarii stiintifice si pentru modificarea unor acte normative.
„În acest context, în temeiul dispozitiilor Art. 80 alin. (2) din Constitutia României, republicata, va solicit sa analizati posibilitatea de a va exercita competenta de a sesiza direct Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a Ordonantei de Urgenta mai sus indicate, conform Art. 146 lit. d) din Constitutia României, republicata si Art. 13 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 35/1997 privind organizarea si functionarea institutiei Avocatul Poporului, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru considerentele de mai jos”, scrie Basescu.
El mentioneaza ca prin O.U.G. 49/26 iunie 2014 au fost adoptate o serie de modificari legislative cu un puternic impact negativ atât în sfera învatamântului preuniversitar, cât si în planul învatamântului universitar: posibilitatea organizarii, în cazuri temeinic justificate, a unei sesiuni de bacalaureat speciale, trecerea terenurilor si a cladirilor în care îsi desfasoara activitatea elevii, palatele si cluburile acestora, cluburile sportive scolare, ale caror cheltuieli curente si de capital se finanteaza de la bugetul de stat, din domeniul public al statului în domeniul public al unei unitatii administrativ-teritoriale, la cererea Consiliului Judetean, respectiv a Consiliului General al Municipiului Bucuresti sau a consiliului local, dupa caz, prin hotarâre a Guvernului, organizarea programelor de studii universitare de doctorat si la forma de învatamânt cu frecventa redusa, reglementarea initiativei înfiintarii unei institutii de învatamânt superior particular si de catre persoane fizice sau grup de persoane fizice, trasarea regimului juridic al institutiilor de învatamânt superior ca persoane juridice de drept public sau, dupa caz, persoane juridice de drept privat si de utilitate publica, organizarea concursului de ocupare a functiilor de director si de director adjunct de catre inspectoratul scolar, participarea în calitate de membri, în Consiliile de Administratie a unitatilor de învatamânt de stat a primarilor si presedintilor consiliilor judetene, crearea unei noi categorii de functii didactice în cadrul unitatilor de învatamânt superior.
„Potrivit alin. (4) si (6) al Art. 115 din Constitutie, Ordonantele de urgenta pot fi adoptate «numai în situatii extraordinare a caror reglementare nu poate fi amânata», neputând «afecta regimul institutiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertatile si îndatoririle prevazute de Constitutie». Din coroborarea celor doua prevederi constitutionale mai sus indicate, pentru emiterea unei ordonante de urgenta, trebuie îndeplinite, în mod cumulativ, cele doua cerinte: urgenta si sfera obiectului de reglementare”, scrie presedintele.
El mentioneaza ca în ceea ce priveste urgenta, prin decizia Curtii Constitutionale 258/2006 publicata în Monitorul Oficial, Partea I, 341 din 17 aprilie 2016, s-a stabilit ca „(…) inexistenta sau neexplicarea urgentei reglementarii situatiilor extraordinare, de natura sa justifice adoptarea unei masuri de înlaturare a stabilitatii institutiei legale, reglementata prin instituirea duratei perioadei de exercitare a unor functii, constituie în mod evident o bariera constitutionala în calea adoptarii de catre Guvern a unei ordonante de urgenta în sensul aratat. A decide altfel înseamna a goli de continut dispozitiile art. 115 din Constitutie privind delegarea legislativa si a lasa libertate Guvernului sa adopte în regim de urgenta acte normative cu putere de lege, oricând si – tinând seama de împrejurarea ca prin ordonanta de urgenta se poate reglementa si în materii care fac obiectul legilor organice – în orice domeniu»”.
Citeste mai departe pe mediafax.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!