Decizie CCR: Dispozitiile art. 25 alin.(2) din Legea ANI sunt constitutionale in masura in care sintagma „aceeasi functie” se refera la toate functiile eligibile

 

Curtea Constitutionala a României (CCR) a decis ca dispozitiile art. 25 alin.(2) teza a doua din Legea ANI sunt constitutionale în masura în care sintagma ‘aceeasi functie’ se refera la toate functiile eligibile prevazute la primul articol din aceeasi lege.

curtea constitutionala1CCR a discutat joi exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.25 alin.(2) si art.26 alin.(3) din Legea 176/2010 privind integritatea în exercitarea functiilor si demnitatilor publice, a art.75 lit.b) din Legea 393/2004 privind Statutul alesilor locali si a art.46 alin.(1) din Legea 215/2001 a administratiei publice locale.

„În urma deliberarilor, Curtea Constitutionala a decis: a admis exceptia de constitutionalitate si a constatat ca dispozitiile art.25 alin.(2) teza a doua din Legea 176/2010 sunt constitutionale în masura în care sintagma ‘aceeasi functie’ se refera la toate functiile eligibile prevazute de art.1 din aceeasi lege; a respins, ca inadmisibila, exceptia de neconstitutionalitate a art.16 alin.(3) din Legea 176/2010 si art.75 lit.b) din Legea 393/2004; a respins, ca neîntemeiata, exceptia de neconstitutionalitate a art.46 alin.(1) din Legea 215/2001”, se arata într-un comunicat transmis vineri AGERPRES.

Surse judiciare au precizat, joi, pentru AGERPRES, ca interpretarea data de CCR este în sensul ca interdictia de a ocupa a functie pe o perioada de trei ani în cazul celor declarati incompatibili sau în conflict de interese se aplica tuturor functiilor eligibile prevazute de Legea 176/2010, si nu doar functiei detinute la momentul respectiv.

CCR a statuat, potrivit acelorasi surse, ca sintagma „aceeasi functie” de la art. 25 alin. 2 din Legea 176/2010 se interpreteaza în sensul „orice functie eligibila” dintre cele enumerate la art. 1 din acelasi act normativ, unde sunt prevazute toate categoriile de persoane, respectiv 39, care au obligatia declararii averii si intereselor.

Art. 25 alin. (2) prevede: „Persoana eliberata sau destituita din functie potrivit prevederilor alin. (1) sau fata de care s-a constatat existenta conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu exceptia celor electorale, pe o perioada de 3 ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva sau a încetarii de drept a mandatului. Daca persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de 3 ani de la încetarea mandatului. În cazul în care persoana nu mai ocupa o functie sau o demnitate publica la data constatarii starii de incompatibilitate ori a conflictului de interese, interdictia de 3 ani opereaza, potrivit legii, de la data ramânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a ramânerii definitive si irevocabile a hotarârii judecatoresti de confirmare a existentei unui conflict de interese sau a unei stari de incompatibilitate”.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si Curtii de Apel Cluj — Sectia a II-a civila, de contencios administrativ si fiscal.

Argumentatiile retinute în motivarea solutiilor pronuntate de Plenul Curtii Constitutionale vor fi prezentate în cuprinsul deciziilor, care se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.(AS — autor: Madalina Cochinescu, editor: Mihai Simionescu), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie