Consultantii fiscali sustin ca rescrierea Codului fiscal este o initiativa pozitiva

 

Rescrierea Codului fiscal este o initiativa pozitiva, asteptata de mult timp atât de specialistii în fiscalitate, cât si de contribuabili, dar consultantii fiscali critica mentinerea sintagmei „de regula“, care a permis modificari frecvente, peste noapte, ale legislatiei.

codul fiscalCodul fiscal, care a fost publicat în decembrie 2003 (Legea 571/2003) si a intrat în vigoare la începutul anului 2004, a suferit în 10 ani circa 100 de modificari prin tot atâtea acte normative care au pus oamenii de afaceri în dificultate.

În legislatie a fost inclusa o prevedere conform careia acest act normativ se modifica si se completeaza numai prin lege, promo­vata, „de regula“, cu 6 luni înainte de data intrarii în vigoare a acesteia. Cei care au scris varianta initiala a codului au sustinut ca prin introdu­cerea acestei prevederi s-a do­rit ca legislatia fisca­la sa fie cât mai pre­dic­tabila. Dar inclu­derea sintagmei „de regula“ a facut ca efectul sa fie contrar, aceasta sintagma permitând frecvente modificari ale legislatiei fiscale.

Dupa mai bine de 10 ani de la aparitia Codului fiscal, Ministerul Finantelor face oficial prima tentativa de republicare a acestui act normativ, unul dintre cele mai im­por­tante pentru toti jucatorii din econo­mie. „Ideea nu poate decât sa ne bucure, mai ales ca nu e noua, mediul de afaceri o sus­tine de câtiva ani buni. Este bine ca s-a facut primul pas dintr-un drum care va fi cu siguranta lung, obositor si plin de obstacole. Sper sa poata fi dus la bun sfârsit si de anul viitor sa avem deja ca instrument de lucru Codul fiscal 2.0.“, spune Gabriel Sincu, director executiv tax advisory services la firma de audit si consultanta EY România. Ministerul Finantelor a finalizat proce­sul de rescriere a Codului fiscal si a Codului de pro­cedura fiscala, proiectele fiind lansate în aceasta luna în dezbatere publica. Dupa mul­ti­tudinea de modificari din ultimii 10 ani, Co­dul fiscal a ajuns sa fie greu de urmarit atât de contribuabili, cât de contabili si inspectorii fiscali.

Sincu apreciaza ca prevederea care a per­mis modificari frecvente ale Codului fis­cal ar trebui eliminata cu totul, în condi­ti­ile în care realitatea a demonstrat ca este total in­aplicabila. „În cei 10 ani si jumatate de când Codul fiscal este în vigoare nu a fost posibil sa fie respectata nici macar o singura data. Asta întrucât pe de o parte strategia pe ter­men mediu si lung nu este punctul forte al auto­ritatilor, iar pe de alta parte Codul Fis­cal trebuie sa se comporte ca un organism viu, fiind nevoie sa se adapteze rapid la rea­li­tatile vietii economice. Desigur, nu este deloc pla­cut sa avem de-a face cu astfel de modificari aparute peste noapte, dar poate ca ar fi mai bine eliminam acest paragraf si odata cu el frustrarile pe care le genereaza.“

La rândul ei, Ramona Jurubita, parte­ner, deputy head of taxation services la KPMG România, spune ca prevederea res­pectiva trebuie eliminata. „Cred ca se pastreaza în continuare pentru a se putea face modificari prin ordonanta de urgenta.“

Citeste mai departe pe zf.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie