Propunere legislativa – Legea Transhumantei
Deputatul PSD de Vâlcea, Constantin Radulescu, vrea sa initieze, în sesiunea parlamentara din toamna o Lege a Transhumantei care sa puna în acord normele europene cu „ritualul specific românesc benefic si din punct de vedere economic dar si al turismului”, informeaza Agerpres.
„În ultimii 5 ani am luat nota de mai multe analize care spun ca un fenomen românesc, care a stat chiar la baza formarii a sute de localitati în România, care a contribuit la PIB-ul României, ma refer la transhumanta, este pe cale de disparitie. La baza acestui declin stau mai multe aspecte, unele care tin fie de normele europene, altele tin fie de lipsa unui cadru care sa sprijine acest obicei. Daca la sfârsitul secolului trecut a existat o lege a transhumantei, de ce nu am avea si azi o astfel de lege, mult mai complexa, adecvata atât normelor europene dar si care sa sprijine aceasta traditie româneasca”, a declarat parlamentarul vâlcean.
Printre primele prevederi ale legii, asa cum o concepe Radulescu, figureaza lipsa de restrictii de circulatie pe drumurile publice ale crescatorilor de oi.
„Pot fi exceptate autostrazile si drumurile expres, dar pe celelalte categorii de drumuri ciobanii pot sa circule liber, mai ales ca transhumanta nu este o activitate cotidiana, ci este una limitata în timp si care are farmec turistic. În Elvetia, de exemplu, momentul când vitele se întorc de la pasunat este vânat de turisti. Transhumanta are farmecul ei, pâna la urma este o poveste româneasca de mii de ani. Tara Galilor, de exemplu, are legi clare pentru sprijinirea oieritului. Trebuie sa se puna ulterior în acord legislatiile parcurilor nationale montane cu aceasta lege a transhumantei, tarifele de pasunat, subventiile pentru crescatorii de oi etc”, a mai spus deputatul PSD.
Un aspect important al legii ar putea fi o implicare a scolii în acest sens.
„Avem înca scoli cu profil agricol. În contextul în care suntem pe cale sa renastem învatamântul profesional, de ce nu am dezvolta clase cu profil zootehnic, unde elevii sa învete despre cresterea animalelor de la specialisti în domeniu. Tinerii nostrii pleaca la cules de capsuni în Spania si Italia, în loc sa ramâna în comunitatile lor si sa se apuce de oierit. Si ca tot vorbim de stâne: de ce nu s-ar putea crea facilitati pentru ciobanii care pot face activitati turistice la aceste locatii. Studentii si în mare parte montaniarzii au preferat dintotdeauna stâna ca loc de ramas peste noapte. De ce sa nu îi ajutam pe ciobani sa faca turism în mod legal si benefic pentru toate partile, la munte”, a încheiat Radulescu. romaniatv.net
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!