Presedintele CA al Bancii Transilvania, Horia Ciorcila a fost achitat de acuzatiile de manipulare a pietei de capital si utilizare de informatii privilegiate
Judecatorii de la Înalta Curte de Casatie si Justitie (ÎCCJ) l-au achitat, ieri, pe Horia Ciorcila, presedintele Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania, de acuzatiile de manipulare a pietei de capital si utilizare de informatii privilegiate.
Alaturi de Horia Ciorcila, au mai fost achitati Claudiu Silaghi, fost membru în CA al Bancii Transilvania (decedat în cursul judecatii în prima instanta), Mirela Silaghi, Doina Marioara Cojocaru (sotia, respectiv soacra lui Claudiu Silaghi), Dan Sergiu Dascal, directorul de operatiuni al BT Securities, Radu Jurcovan, broker la IFB Finwest, Giorgios Christoforou (fostul director general al Bank of Cyprus România) si Anastasios Isaakidis (fost credit risk manager al bancii).
Horia Ciorcila a fost trimis în judecata, în iulie 2010, de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) Cluj pentru manipularea pietei de capital, în legatura cu modul de tranzactionare a actiunilor bancii pe care o conduce.
În iulie 2011, Tribunalul Bucuresti a respins ca nefondate acuzatiile formulate de catre DIICOT Cluj în privinta lui Horia Ciorcila si a celorlalti învinuiti.
Procurorii au facut recurs fata de aceasta decizie, procesul intrând pe rolul Curtii de Apel Bucuresti, care a respins, însa, recursul, în iunie 2012.
Ieri, a venit rândul Înaltei Curti sa respinga recursul DIICOT.
Fata de procesele de la Tribunalul Cluj si Curtea de Apel Bucuresti, actiunea de la ÎCCJ a avut o noua proba la dosar, constând în raportul care investigheaza modul în care Bank of Cyprus a ajuns sa detina 9,7% din actiunile Bancii Transilvania (BT), realizat de firma americana de consultanta Alvarez&Marsal (A&M), la solicitarea Bancii Centrale a Ciprului.
Avocatii lui Horia Ciorcila si ai celorlalti inculpati au contestat documentul, reclamând ca din acesta ar lipsi doua pagini, a caror absenta nu este mentionata în varianta tradusa în limba româna si care contin informatii „esentiale” pentru crearea unei imagini corecte asupra cazului analizat.
Avocatii au mai atras atentia ca raportul Alvarez&Marsal nu este semnat si nici nu constituie o lucrare de audit, iar autorii nu sunt specializati în piata de capital, nici din punct de vedere tehnic, nici din punct de vedere juridic.
Acestia au mai sustinut ca documentul nu are legatura cu procesul care se judeca la ÎCCJ si ca, în plus, prejudiciaza imaginea Bancii Transilvania.
Judecatoarele de la Înalta Curte nu au acceptat, însa, solicitarea ca raportul sa fie respins, considerând ca respectivele probe sunt relevante pentru proces.
Într-un comunicat al Bancii Transilvania, afisat pe pagina de internet a institutiei de credit si transmis si Bursei de Valori Bucuresti (BVB), banca a salutat solutia adoptata de instanta, precizând ca Horia Ciorcila „a avut si are un rol esential în succesul” BT.
La rândul sau, presedintele bancii a afirmat, într-un alt comunicat publicat pe site-ul BT, ca a primit cu bucurie vestea achitarii definitive, alaturi de ceilalti inculpati.
Domnia sa a subliniat: „A fost nevoie de peste patru ani ca sa demonstram ca toate acuzatiile au fost nefondate si aberante. Acuzatiile au fost total false si, în ceea ce ma priveste, am demonstrat în trei instante, pe baza de documente oficiale si indubitabile, ca nu am fost proprietarul firmei implicate în acele tranzactii, ca nu am dispus efectuarea lor si ca nu am încasat niciodata nimic din contravaloarea lor. În concluzie, a fost o enorma eroare de fapt din partea acuzatorilor”. Alexandru Sârbu, bursa.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!