Dreptul la pensia de urmas
Desi asigurarile sociale de batrânete publice sunt individuale, de ele pot beneficia sotul supravietuitor si copiii, în cazuri care tin mai degraba de asistenta sociala.
Astfel, potrivit Legii nr. 263/2010 privind sistemul public de pensii, sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la împlinirea vârstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani, precum si a casatoriei între 10-15 ani, caz în care cuantumul pensiei de urmas cuvenit sotului supravietuitor se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv cu 6,0% pentru fiecare an de casatorie în minus.
Are dreptul la pensie de urmas si sotul supravietuitor, indiferent de vârsta, pe perioada în care este invalid de gradul I sau II, daca durata casatoriei a fost de cel putin un an (art. 86 alin. 1 din Legea nr. 263/2010) si indiferent de durata casatoriei în situatia în care decesul sotului sustinator s-a produs ca urmare a unui accident de munca sau a unei boli profesionale si daca nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie ori daca acestea sunt mai mici de 35% din câstigul salarial mediu brut (art. 86 alin. 2 din Legea nr. 263/2010). Încadrarea într-un grad de invaliditate a sotului supravietuitor în vederea obtinerii pensiei de urmas se poate face pâna la vârsta standard de pensionare de catre medicul expert al asigurarilor sociale.
Citeste mai departe pe legestart.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!