Acord de mediere incheiat. Ce urmeaza?

 

Este bine de stiut ca medierea, fata de Instanta de Judecata, presupune o abordare mai nuantata a conflictelor care apar în viata cotidiana, când uneori suntem coplesiti de situatiile pe care trebuie sa le depasim, fie în familie, fie la serviciu sau în mediul social caruia îi apartinem. De multe ori, conflictul degenereaza într-un razboi al nervilor, fara nici o legatura cu judecata clara, echilibrata.

mediere remitere datorieDe ce mai nuantata?! Pentru ca mediatorul are drept prim scop, înlesnirea unui dialog între partile implicate în conflict, utilizând argumente rationale si emotionale, dar si tehnici de comunicare, pentru ca, în final, sa se ajunga la o întelegere, redactata sub forma unui acord de mediere.

Procedura medierii este extrajudiciara si a fost instituita în speranta ca aceia care sunt parti implicate într-o disputa si care reactioneaza pozitiv la rationamentele propuse de mediator, sa-si poata formula în mod clar propriile obiective în raport cu disputa, dar si optiunile pe care le au la dispozitie pentru a gasi solutia optima pentru a rezolva conflictul respectiv.

”Daca se încheie acordul de mediere, ce urmeaza?”, aceasta este o întrebare frecventa, la care va raspunde Marius Corad, mediator, formator la Centrul Regional de Facilitare si Negociere:

Pentru unii dintre noi, parcurgerea unei medieri este o experienta inedita. Am ajuns la o întelegere scrisa, cum trebuie sa procedam în continuare, astfel încât întelegerea facuta sa fie concretizata în fapte?!

Exista trei posibilitati:

1. Depunem acordul de mediere la instanta de judecata, care va da o hotarâre judecatoreasca în care va trece termenii scrisi în acordul de mediere;

2. Mergem cu acordul la un notar care sa întocmeasca un document autentic cu termenii scrisi în acordul de mediere;

3. Ramânem doar la acordul scris care are valoarea unui înscris sub semnatura privata (recomantat doar pentru situatii non-litigioase).

ATENTIE! În cazul în care acordul de mediere se refera la bunuri imobile, (respectiv case, apartamente, terenuri intravilan sau extravilan) sau se refera la partaje (ale bunurilor dobândite în timpul casatoriei sau în urma dezbaterii unei mosteniri), întelegerea din acordul de mediere trebuie sa îmbrace forma autentica adica va trebui depus la notar sau la instanta de judecata.

Citeste mai departe pe ziaruldeiasi.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie