Rusia interzice importul de carne de vita din Romania

 

Rusia interzice importul de carne de vita din România. Autoritatile de la Moscova invoca boala vacii nebune. Potrivit acestora, exista o epidemie în România care a fost consemnata de Biroul International pentru EPIZOOTII.

carne hala procesareInterdictia vizeaza si importurile de bovine, proteine procesate de origine animala si alimentele destinate animalelor, scrie Itar-Tass. La rândul sau, presedintele ANSVSA, Vladimir Manastireanu, a declarat pentru Mediafax ca exista o suspiciune de caz atipic depistat la o singura carcasa.

Situatia nu este, însa, una foarte grava, astfel ca nu este luat în considerare la nivel European si nici în România, mai spune Manastireanu. Ultima interdictie a Rusiei care viza importurile de vite din cauza bolii vacii nebune a fost impusa acum 30 de ani Marii Britanii, iar interdictia a fost anulata abia anul trecut.

Presedintele ANSVSA Vladimir Manastireanu a declarat marti seara, pentru MEDIAFAX- dupa ce Rusia a anuntat interzicerea importurilor de carne de vita din România invocând boala vacii nebune – ca exista o suspiciune de „caz atipic” depistat la o carcasa, nefiind însa cunoscuta provenienta animalului.

„Suntem în ancheta de aproximativ o luna si jumatate legat de acest caz, însa nu putem vorbi de o evolutie a acestei boli pe teritoriul României. Daca la finalul anchetei, ce presupune si teste în laboratorul de specialitate din Marea Britanie, se confirma ca este vorba despre un caz atipic, acesta nu se ia în considerare si nu se poate vorbi despre un pericol cu privire la siguranta alimentara a populatiei”, a spus Manastireanu.

El a tinut sa sublinieze ca în momentul de fata, din informatiile pe care le detine, situatia „nu e foarte grava”, precizând o data în plus ca este vorba despre un „caz atipic”, care nu este luat în considerare la nivel european si, implicit, nici în România.

Presedintele ANSVSA a adaugat ca la finalul anchetei vor fi facute publice informatii referitoare la acest caz, în prezent nefiind cunoscuta proveninenta animalului la a carui carcasa exista suspiciuni. România a primit recent din partea Organizatiei Internaionale pentru Epizootii (OIE) certificatul prin care i se recunoaste statutul de tara cu risc neglijabil pentru „boala vacii nebune”.

Pe site-ul destinat alertelor europene în domeniul sigurantei alimentare nu figureaza o alerta referitoare la România. Autoritatea sanitar-veterinara rusa (Roselhoznadzor) a dispus, marti, interzicerea importurilor de bovine, carne de vita si produse derivate din România, din cauza „encefalopatiei spongiforme bovine”, informeaza site-ul în limba engleza al agentiei Itar-Tass.

Potrivit unui comunicat oficial al Roselhoznadzor difuzat marti, interdictia vizeazã de asemenea proteinele procesate de origine animala, alimentele destinate animalelor si care contin astfel de proteine, dar si produsele facute din resturi provenind din procesarea carnii de vita. realitatea.net

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie