Ministerul Sanatatii prelungeste interdictia exporturilor paralele pentru medicamentele cu risc crescut de discontinuitate in aprovizionare pentru inca sase luni

 

Ministerul Sanatatii prelungeste interdictia exporturilor paralele pentru medicamentele cu risc crescut de discontinuitate în aprovizionare pentru înca sase luni. În plus, pe lista de medicamente pentru care exportul paralel este restrictionat s-a mai adaugat o molecula.

medicamenteDragos Damian, presedinte al Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), a explicat pentru Curierul National ca anual valoarea exporturilor paralele ajunge la 150-200 milioane euro si ca desi exista aceasta interdictie pentru 25 de molecule, de fapt, modul în care sunt reglementate preturile face ca în tara noastra sa existe „o euforie a exporturilor paralale de medicamente”.
„Pleaca din România orice medicament care aduce orice profit pentru cei care fac distributie paralela”, ne-a spus acesta, adaugând ca atât Asociatiile producatorilor de medicamente din afara României, cât si autoritatile europene recomanda tarii noastre sa renunte la modul de calcul al preturilor.
În prezent, pretul medicamentelor din România este stabilit la nivelul minim din 12 tari europene.

S-a schimbat doar mixul de produse exportate

Dragos Damian ne-a mai spus ca de la introducerea restrictiei de distribuire paralela a unor medicamente s-a schimbat doar mixul de produse exportate, nu s-a limitat acest fenomen.
„Este doar o masura pe termen scurt”, a afirmat presedintele APMGR, explicând ca metodologia de calcul este „o eroare absoluta” si ca trebuie neaparat sa fie modificata.
În plus, nici interdictia nu a fost respectata în totalitate, exportul paralel continuând si pentru acele produse aflate pe lista cu molecule a carei distributie paralela este interzisa, doar ca distribuitorii au fost mai precauti în asa fel încât sa nu apara sincope de aprovizionare în tara noastra.

Sincope îndelungate în asigurarea tratamentului

În data de 8 aprilie 2013, a fost publicat în Monitorul Oficial al României nr. 197 Ordinul nr. 456/2013 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internationale corespunzatoare medicamentelor cu risc crescut de discontinuitate în aprovizionare de care beneficiaza asiguratii în sistemul de asigurari sociale de sanatate si a unei masuri pentru asigurarea acestora pe piata din România.
Termenul initial prevazut de Ordinul nr. 456/2013 a fost prorogat pâna la data de 30 iunie 2014 prin Ordinul nr. 1554/2013 pentru prorogarea termenului prevazut la art. 1 alin. (2) din Ordinul ministrului Sanatatii nr. 456/2013 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internationale corespunzatoare medicamentelor cu risc crescut de discontinuitate în aprovizionare de care beneficiaza asiguratii în sistemul de asigurari sociale de sanatate si a unei masuri pentru asigurarea acestora pe piata din România.
„Având în vedere gravitatea situatiei aparute în anii precedenti, când au existat întreruperi îndelungate în asigurarea tratamentului pentru bolnavi, fapt ce a periclitat, în anumite cazuri iremediabil, starea de sanatate a pacientilor si pâna la implementarea solutiilor pe termen lung pentru rezolvarea problemei discontinuitatii în aprovizionarea unor medicamente, tinând cont si de faptul ca masura vizeaza un numar limitat de medicamente, prezentul proiect propune prorogarea termenului prevazut de ordin pâna la sfârsitul acestui an”, conform proiectului MS.
Totodata, având în vedere propunerea venita din partea Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale, ca urmare a numeroaselor aspecte sesizate cu privire la discontinuitatea în lantul de distributie a moleculei Enoxaparinum, Anexa la ordin este completata cu acest DCI. Andreea Stoica, curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie