Legea Educatiei a fost modificata. Vezi principalele modificari
Posibilitatea ca persoane private sa înfiinteze universitati si trecerea celor care nu au luat bacalaureatul în sarcina facultatilor sunt doar doua dintre modificarile esentiale aduse Legii educatiei nationale, prin OUG.
Fara nici o dezbatere si fara a oferi prea multe explicasii publice pe marginea modificarilor aduse, Guvernul Ponta a schimbat într-atât Legea educatiei nationale din 2011 încât se poate vorbi, practic, de o noua lege. Ordonanta de urgenta, nr. 49/2014, a fost adoptata, la pachet cu multe altele, în sedinta de guvern de joia trecuta.
Universitati înfiintate de persoane fizice
De acum înainte, o persoana fizica sau un grup de persoane fizice vor putea înfiinta o institutie de învatamânt superior particular si confesional, având în continuare calitatea de fondatori. Or, fondatorul are o mulsime de drepturi, inclusiv în ceea ce priveste desfiintarea sau dizolvarea universitatii si patrimoniului acumulat pe parcursul desfasurarii activitasii. „În caz de desfiinsare, dizolvare sau lichidare, patrimoniul institusiilor de învasamânt superior particulare si confesionale particulare revine fondatorilor“, se arata în lege. Ce înseamna, mai clar, acest lucru? Ca persoanele fizice fondatoare îsi vor putea însusi patrimoniul dobândit din taxele studentilor si pentru care nu au platit impozite si TVA, deoarece universitatile private sunt institutii nonprofit. Dupa care, evident, nimeni nu le interzice sa o ia de la capat, cu o noua universitate particulara.
O prevedere similara a încercat PSD sa introduca, în 2012, printr-un proiect de lege initiat de Petru Filip si Catalin Croitoru (fosti membri ai PDL, actualmente ai PSD). Sesizati de presedintele Traian Basescu, judecatorii Curtii Constitutionale au decis, în iunie 2012, ca modificarea este neconstitutionala. Ulterior, în contextul discutiilor pe tema revizuirii Constitutiei, social-democratii au încercat sa rezolve direct „problema“, adica sa modifice Legea fundamentala, astfel încât sub principiul autonomiei universitare sa intre si „capacitatea, recunoscuta prin lege, a institutiilor de învatamânt superior de a-si gestiona direct si nemijlocit patrimoniul“. Acum, daca nici revizuirea Constitutiei nu se mai produce, Guvernul Ponta a fortat nota si a revenit cu aceeasi prevedere catalogata drept neconstitutionala acum doi ani. Premierul si oamenii sai au mizat, probabil, pe ideea ca ordonanta va trece neobservata în vârtejul informatiilor despre congrese, prezidentiabili, procese si arestari care inunda canalele în aceasta perioada.
În plus, fata de încercarea din 2012, materializata printr-un proiect de lege, ordonanta de urgenta de acum nu poate fi atacata la CCR decât de Avocatul Poporului. Or, este putin probabil ca Victor Ciorbea sa uite cine l-a pus în fruntea institutiei si sa sesizeze Curtea Constitutionala.
Fara bac, în facultate
Tot de o recidiva se poate vorbi si în ceea ce priveste posibilitatea ca elevii care nu au luat bacalaureatul sa se pregateasca în facultati. „Pentru absolventii de liceu care nu au sustinut/nu au promovat examenul de bacalaureat national, statul poate asigura, din finantarea de baza sau din alte surse de finantare, organizarea de cursuri de pregatire pentru examenul de bacalaureat“, se arata în ordonanta adoptata de Guvernul Ponta pe 26 iunie. Tot actul normativ permite, „în cazuri temeinic justificate“, sa fie organizata o sesiune de bacalaureat speciala.
În 2011, la initiativa Ecaterinei Andronescu, PSD a depus un proiect de lege prin care absolventii de liceu fara bacalaureat sa aiba acces la facultate. Potrivit guvernantilor de atunci, de masura ar fi beneficiat aproape 50.000 de absolventi. Andreea Nicolae, romanialibera.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!