CCR a decis neconstitutionalitatea articolului 38 alin. (1) din legea parteneriatului public-privat. Actul normativ se intoarce in Parlament

 

Curtea Constitutionala a României a decis miercuri ca este neconstitutional articolul 38 alin. (1) din legea parteneriatului public-privat, urmând ca actul normativ sa se întoarca în Parlament.

curtea constitutionala1Plenul CCR a analizat miercuri, în cadrul controlului anterior promulgarii, obiectia de neconstitutionalitate asupra Legii privind parteneriatul public-privat, obiectie formulata de 94 de deputati apartinând grupurilor parlamentare ale Partidului National Liberal si Partidului Democrat Liberal.

„În urma deliberarilor, cu majoritate de voturi, Curtea Constitutionala a admis în parte, obiectia de neconstitutionalitate formulata si a constatat ca dispozitiile art.38 alin.(1) din Legea privind parteneriatul public-privat sunt neconstitutionale. Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica Presedintelui României, presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si prim-ministrului”, se arata într-un comunicat al CCR transmis miercuri AGERPRES.

Judecatorii au constatat ca articolul respectiv este neconstitutional deoarece cuprinde dispozitii neclare, imprevizibile si nepredictibile.

Dispozitiile declarate neconstitutionale prevad: „Art. 38. — (1) Din motive exceptionale legate de interesul national sau local, dupa caz, partenerul public poate, cu notificarea prealabila a partenerului privat si a societatii de proiect:
a) modifica unilateral anumite prevederi ale contractului de parteneriat public-privat, daca aceasta posibilitate a fost inclusa în documentatia de atribuire într-o modalitate clara, precisa si neechivoca, si fara a se altera natura generica a contractului initial sau în orice alta situatie de modificare unilaterala a contractului prevazuta de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 34/2006, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 337/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, care se aplica în mod corespunzator; b) denunta unilateral contractul de parteneriat public-privat, în conditiile legii”.

Deputatul democrat-liberal Alexandru Nazare a anuntat, pe 19 iunie, ca PDL si PNL au sesizat Curtea Constitutionala în ceea ce priveste noua lege a parteneriatului public-privat initiata de Guvernul Ponta, aprobata de Parlament în forma initiala, dupa respingerea cererii de reexaminare a presedintelui.

„Legea votata de majoritatea PSD-UNPR-PC pastreaza aceleasi formulari care deschid calea unor contracte paguboase pentru statul român de tipul Bechtel si pun pe fuga orice investitor serios. (…) Prin noua lege se introduce posibilitatea modificarii unilaterale sau rezilierii contractului de parteneriat public-privat de catre partenerul public prin invocarea de ‘motive exceptionale legate de interesul national sau local’. Legea nu defineste criteriile prin care vor putea fi stabilite ‘motivele exceptionale’.

De asemenea, se introduce posibilitatea înlocuirii partenerului privat fara organizarea unei noi proceduri de atribuire si fara a prelua din noua Directiva europeana exact în ce cazuri se poate aplica”, a afirmat Alexandru Nazare.

El a sustinut, totodata, ca prin posibilitatea modificarii si rezilierii unilaterale a contractelor de parteneriat public-privat si înlocuirea partenerilor privati fara noi proceduri de atribuire se încalca principiile egalitatii de tratament si transparentei decizionale garantate si prin Constitutia României.(AS — autor: Madalina Cochinescu, editor: Antonia Nita), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie