Legea petrolului a fost modificata pentru ca Transgaz sa poata prelua activitatea de operare a gazoductului Iasi – Ungheni

 

Departamentul pentru Energie a modificat recent Legea petrolului, astfel încât Transgaz sa poata prelua activitatea de operare a interconectorului cu Republica Moldova – gazoductul Iasi – Ungheni, actul normativ fiind deja aprobat în ultima sedinta a Guvernului.

gazoduct iasi-ungheni„Interconectarea sistemelor nationale de transport gaze naturale din România si statele învecinate s-a decis ca urmare a elementelor de oportunitate si necesitate concluzionate la nivel politic, detaliate si acceptate în strategia energetica a României, aprobata prin Hotarârea Guvernului nr.1069/2007. Astfel se impune corelarea situatiei de fapt, cu reglementarile în vigoare, prin modificarea si completarea Legii nr. 238/2004 a petrolului”, se arata în nota de fundamentare a proiectului.

Potrivit acesteia, „proprietarul sistemului de transport poate finanta investitiile în reteaua de transport”. „Resursele financiare necesare realizarii conductelor de interconectare dintre România si statele vecine se pot completa din fonduri europene. În acest caz se impune ca aplicantul sa respecte criteriile si conditiile de eligibilitate impuse de normele europene. Astfel, ne aflam în situatia în care conducta de interconectare realizata numai din fonduri publice sau din fonduri publice si din fonduri europene trebuie sa fie înregistrata în inventarul bunurilor din domeniul public, urmând regimul juridic al bunurilor proprietate publica. În conformitate cu legislatia în vigoare, sistemul national de transport, aflat în domeniul public al statului, este concesionat, iar operatorul de transport si de sistem este deja desemnat în conditiile legii. În aceste conditii, operatorul de transport si de sistem desemnat va opera si conductele de interconectare realizate”, se arata în actul normativ.

Se previn întreruperile în alimentarea cu gaze

Pe de alta parte, se arata în nota de fundamentare a actului normativ, „un factor esential pentru prevenirea situatiilor de criza generate de întreruperile în alimentarea cu gaze îl constituie interconectarea sistemelor de transport gaze naturale din România cu sistemele de transport din tarile vecine”.

„Tinând cont ca au fost deja realizate conducte de interconectare, se impune asigurarea cadrului legal pentru punerea lor în functiune. În considerarea faptului ca aceste masuri constituie situatii de urgenta si extraordinare a caror reglementare nu poate fi amânata s-a elaborat prezenta ordonanta de urgenta. Neluarea acestor masuri poate conduce la consecinte grave ce pot sa apara din cauza întreruperilor în alimentarea cu gaze în situatii de criza. Aceste consecinte se reflecta în general asupra grupurilor vulnerabile de consumatori, consumatorii casnici, cei care furnizeaza servicii sociale esentiale cum ar fi asistenta medicala sau îngrijirea copiilor, activitati educative si alte servicii sociale si de binefacere”, considera initiatorii modificarilor aduse la Legea petrolului. Afrodita Cicovschi, curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie