Majoritatea fermierilor au asigurare minima obligatorie doar ca sa incaseze subventia de la stat

 

Ca în fiecare an, grindina, ploile si temperaturile scazute afecteaza puternic sectorul agricol. Un exemplu este zona legumicola unde în ultima perioada, potrivit Ministerului Agriculturii, au fost afectate 287.000 mp sere si 1.564.000 mp solarii. Din aceste motive, desi suntem în iunie, importurile sunt înca la cele mai mici preturi din piata, situatia urmând sa se schimbe abia de luna viitoare. În ceea ce priveste sectorul vegetal, nici acesta nu a fost ocolit de probleme, câteva mii de hectare fiind afectate de ploi si grindina. De asemenea, la unele culturi boabele au început sa încolteasca în spic.

teren-agricolCu toate ca vremea joaca un rol decisiv asupra culturilor, marea majoritate a fermierilor nu au în vedere asigurarea acestora. Cauzele sunt multiple, cel mai invocat motiv al agricultorilor fiind legat de lipsa banilor, urmat de faptul ca despagubirile sunt de multe ori prea mici ca urmare a calamitarii culturilor.

Reprezentantii fermierilor spun ca de regula se asigura fermierii care au bani pentru ca au o alta gândire antreprenoriala.

La solicitarea Curierului National, Ministerul Agriculturii ne-a transmis ca asigurarea culturilor agricole este o activitate voluntara, iar evidenta fermierilor asigurati este detinuta de firmele de asigurari, pentru anul 2014 Ministerul Agriculturii alocând 31.000 lei pentru plata primelor de asigurare. „Referitor la asigurarea culturilor agricole, facem precizarea ca este o activitate voluntara, iar evidenta fermierilor asigurati este detinuta de firmele de asigurari. Pentru anul 2014 Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a alocat suma de 31.000 lei pentru plata primelor de asigurare”, arata MADR.

Presedintele Pro Agro, Alex Jurconi, spune ca platile efectuate în ultimii ani de asiguratori catre fermieri au fost ridicole în raport cu catastrofele înregistrate.

„Platile efectuate în ultimii ani de asiguratori catre fermieri sunt ridicole în raport cu catastrofele înregistrate. De asemenea, asigurarile nu sunt frânate de despagubirile Guvernului, acesta având posibilitatea prin Legea 381 sa compenseze anumite pierderi, calamitati, înregistrate de fermieri dar aceasta lege nu mai exista de la finele anului trecut”, a declarat, pentru Curierul National, presedintele Pro Agro, Alex Jurconi, aratând ca statul a platit prin PNDR ajutoare de minimis în zona de sud a tarii.

El a spus ca în ceea ce priveste categoriile de fermieri care se asigura sunt cei care au capabilitati financiare superioare mediei si care înteleg rostul asigurarii culturilor. „Cei care se asigura sunt fermierii care au capabilitati financiare superioare mediei si care înteleg rostul asigurarii. Cred ca viitorul reducerii riscurilor în agricultura presupune un parteneriat între asiguratori, fonduri mutuale si programele strategice nationale”, a spus Jurconi.

„De regula se asigura fermierii care au bani pentru ca au alta gândire antreprenoriala”

Presedintele Federatiei Agricultorilor – „Fermierul”, Ginu Toma, a declarat ca fermierii români nu îsi asigura culturile pentru ca sunt slab capitalizati si nu se asigura ceea ce vor acestia.

„Fermierii nu se asigura pentru ca nu sunt asigurati, este o spoiala de asigurare pentru lucruri minore. Asigurarea pentru cea mai mare problema, arsita, este o pacaleala. Marea majoritate a fermierilor au asigurare minima obligatorie doar ca sa încaseze subventia de la stat, în ceea ce priveste o asigurare completa au doar fermierii cu suprafete mari. De asemenea, asigurarile nu îi protejeaza si nu îi despagubesc pe agricultori”, a declarat, pentru Curierul National, presedintele Federatiei Agricultorilor – „Fermierul”, Ginu Toma.

Întrebat daca asigurarile în sectorul agricol sunt frânate de despagubirile Executivului, Ginu Toma a spus ca nu, precizând ca în orice tara civilizata care îsi apara producatorii sprijinul vine de la stat. El a afirmat ca de regula se asigura fermierii care au bani pentru ca au alta gândire antreprenoriala. Costin Nitu, curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie