Romania incepe retragerea trupelor din Afganistan
La aproape 12 ani de când primii soldati români au ajuns în Afganistan, cei 2000 de militari care se mai afla acolo încep sa se întoarca acasa, în cadrul retragerii întregului contingent NATO, programat sa se produca treptat pâna la finele anului. O ceremonie oficiala a avut loc duminica la Kandahar, unde au fost prezenti premierul Victor Ponta ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa, si ministrul de Interne, Gabriel Oprea.
Ultimul detasament românesc combatant din Afganistan porneste catre casa, urmând ca militarii sa fie repatriati treptat în urmatoarele doua saptamâni.
La ora 9:30, ora locala, s-a facut trecerea în revista a batalionului, urmat de discursurile oficialilor. Raportam misiune îndeplinita!, a spus ministrul Apararii, Mircea Dusa.
Premierul Victor Ponta a amintit, ca si cei doi ministri, de soldatii români decedati sau raniti în teatrele de operatiuni din Afganistan si a subliniat aportul important al trupelor la aceste misiuni.
25.000 de militari, 1900 de misiuni, 23 de eroi
Calendarul de retragere prevede ca, din luna octombrie, sa mai ramâna în Afganistan doar circa 200 de militari români care sa se ocupe de instruirea armatei afgane.
Majoritatea celor 50.000 de militari ai NATO vor parasi Afganistanul pâna la sfârsitul anului, o retragere care genereaza temeri privind o noua intensificare a violentelor într-o tara în care talibanii ramân puternici, în pofida celor 12 ani de prezenta militara occidentala.
În iulie 2002, România disloca în Afganistan primul batalion de infanterie, format din 405 militari provenind din Batalionul 26 „Neagoe Basarab”, sub comanda Fortei de Asistenta si Securitate (ISAF). A reprezentat prima ac?iune de lupta a Armatei Române în afara frontierelor na?ionale dupa cel de-al doilea Razboi Mondial. În total, 25.000 de români au mers în teatrele de operatiuni de aici.
Militarii români au participat la circa 1900 de misiuni sub egida NATO în cadrul ISAF, în cooperare cu fortele de securitate nationale afgane. Au capturat 11 insurgenti, inclusiv trei lideri, si au depistat 19 capcane.
S-au pierdut si vieti omenesti, bilantul tragic al misiunii României în statul macinat de lupte fiind de 26 de militari. digi24.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!