Dosarul preturilor de transfer. Cine trebuie sa-l depuna si pana cand?

 

Din 2015, dosarul preturilor de transfer pentru tranzactiile între persoane afiliate ar putea deveni obligatoriu peste un anumit plafon anual. Întrucât munca de întocmire a documentatiei este laborioasa si de durata, companiile ar trebui sa se pregateasca din timp, ca sa evite eventuale amenzi si, mai grav, plata unor impozite suplimentare

calculator si pixÎntocmirea dosarului preturilor de transfer va deveni obligatorie pentru tranzactii peste un anumit prag. Propunerile de pâna acum, înaintate de Ministerul de Finante, arata ca valoarea minima ar putea fi stabilita la 100.000 euro pentru tranzactiile cu bunuri si la 50.000 euro pentru tranzactiile constând în servicii primite sau prestate catre enititati afilliate. Desi, în acest moment, întocmirea acestui dosar se face, de regula, la cererea organelor fiscale atunci când societatile sunt supuse unor verificari fiscale, contribuabilii având si un termen în care pot întocmi acest dosar, de anul viitor este foarte posibil ca acest dosar sa devina obligatoriu.

Astfel, societatile comerciale care au avut tranzactii în anul precedent cu entitati afiliate, indiferent daca acestea sunt persoane juridice ori persoane fizice, nerezidente ori rezidente, vor avea obligatia sa întocmeasca dosarul preturilor de transfer într-un anumit termen de la închiderea anului.

Când trebuie depus dosarul?

În prezent, sunt vehiculate mai multe ipoteze, cel mai probabil este ca acest dosar sa fie întocmit obligatoriu pâna la data depunerii situatiilor financiare anuale sau într-un termen de 60-90 de zile de la data depunerii declaratiei anuale de impozit pe profit. Indiferent ce varianta va fi adoptata, acest termen este destul de strâns, mai ales ca se suprapune cu închiderea anului precedent, iar la unele companii si cu auditul situatiilor financiare anuale. Principala implicatie pentru companii este de natura financiara. Întocmirea dosarului preturilor de transfer este un cost suplimentar pentru ca efectuarea unor analize de comparabilitate necesita accesarea contra cost a anumitor baze de date agreate la nivel international, baze de date care contin informatii despre companii. Pe lânga costurile de accesare a bazelor de date, ar trebui evaluat si timpul pe care persoanele din companie care trebuie sa contribuie la întocmirea acestui dosar trebuie sa îl aloce în acest scop. De asemenea, trebuie luata în considerare si asistenta de specialitate la care trebuie sa se apeleze, de cele mai multe ori, pentru ca angajatii companiilor nu au, de fiecare data, toate cunostintele necesare pentru întocmirea unui astfel de dosar. În orice caz, munca de întocmire a dosarului preturilor de transfer este una laborioasa, care necesita mult timp pentru culegerea informatiilor si efectuarea analizelor necesare.

Citeste mai departe pe capital.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie