Directorul executiv al retelei de retail BCR, despre Electorata: O varianta mai buna ar fi fost ca statul sa deduca fiscal dobanda sau costul creditului

 

Electorata a fost introdusa prea târziu si va avea un efect redus, apreciaza Magda Sandulescu, directorul executiv al retelei de retail BCR, afirmând ca o varianta mai buna ar fi fost ca statul sa deduca fiscal dobânda sau costul total aplicat creditului lunar pentru anumite segmente de clienti.

bancile„Impactul real al schemei nu va fi unul mare, întrucât clientii au înteles ca amânarea unei dobânzi si cresterea perioadei de credit vine cu un cost suplimentar, asadar din efortul de educare se întelege si eficienta instrumentului. Eram adeptii unor masuri simplificate care sa duca la un efect rapid în piata“, a declarat Sandulescu sâmbata.

Ea a dat exemplul Marii Britanii si Irlandei, unde guvernele au aplicat o masura de sustinere a celor cu credite bancare pe o perioada de 1-2 ani, în urma unei analize bazate pe structura demografica a platitorilor de taxe si a celor care împrumturi la banci. Astfel, celor cu credite în derulare li s-au putut deduce fiscal cheltuielile cu dobânda din taxele pe care le aveau de platit catre stat.

Prea târziu si prea complicat

Directorul BCR spune ca masura Guvernului vine prea târziu, în conditiile în care bancile au efectuat deja restructurari masive de credite ca urmare a crizei financiare începute în 2009-2010 si care continua si în prezent.

„În plus, sistemul este foarte complicat, clientul respectiv trebuie sa completeze acele deduceri fiscale în fiecare luna, trebuie sa se duca la angajator lunar“, a explicat Sandulescu.

Doar 90.000 de oameni ar putea fi interesati

Consiliul Fiscal a transmis vineri ca schema fiscala aprobata de Guvern nu este atractiva pentru majoritatea debitorilor, având în vedere ca circa 90% din totalul celor eligibili au întârzieri la plata mai mici de 15 zile.

Organizatia a realizat o analiza pe esantionul de debitori bancari persoane fizice cu venituri lunare brute sub 2.200 lei, expunerea aferenta pe aceste credite fiind de 31,81 miliarde lei, cu o pondere de 36,93% din totalul împrumuturilor pentru persoanele fizice. În aceasta categorie se încadreaza circa 985.000 de debitori, reprezentând 48,84% din totalul celor care au luat credite imobiliare si de consum pe segmental de retail.

Luând în calcul un exemplu al valorii ramase de rambursat de catre un client de 26.651 lei, cu o dobânda anuala efectiva (DAE) de 10,2% si o perioada ramasa din contract de 6 ani, clientul plateste în mod normal o rata lunara de 496,2 lei si o dobânda totala de 9.087,37 lei.
În cazul restructurarii cu deducere fiscala, cu reducerea ratei de maxim 35% si prelungirea scadentei cu doi ani, rata lunara va fi de 322,68 lei în primii doi ani si de 448,97 lei în urmatorii 6 ani. În aceasta situatie, clientul va plati o dobânda totala de 13.419 lei.

Desi rata lunara si costul anual sunt mai mici, clientul ramburseaza bancii în total mai multi bani decât daca n-ar fi optat pentru restructurare, întrucât perioada pe care se aplica dobânda creste cu doi ani. Daniel Ionascu, adevarul.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie