Despre justitia restaurativa
Justitia este o nevoie umana. Cum ne putem vindeca pe noi însine? Cum gasim dreptatea într-un context comunitar? Ce înseamna dreptatea?
Dr. Carl Stauffer, profesor asistent la Centrul pentru Justitie si Consolidarea Pacii (Eastern Mennonite University, Pennsylvania, USA), specializat în domeniul justitiei restaurative, defineste justitia ca turnata a relatiilor inter-umane. Dr. Stauffer ne recomanda sa ne întrebam cum putem construi respect si responsabilitate între oameni si cum putem solutiona fara violenta problemele aparute în comunitate? Vom gasi raspunsul doar atunci când vom fi sincer interesati sa lucram la consolidarea si armonizarea relatiilor dintre oameni si nu prin aplicarea riguroasa a unui set de coduri sau parametri legali scrisi pe hârtie. Adevarata justitie este o nevoie umana reala iar aceasta justitie este cea restaurativa.
Dr. Stauffer constata ca razbunarea este de scurta durata si “vinovata” este dopamina din creier. Cercetarile efectuate de neurologul Wolfram Schultz de la Universitatea Cambridge pe primate dar si pe oameni, au dus la concluzia ca unii neuroni ai cortexului medial frontal pot face legatura între recompensa si comportament. Problema creierului nostru este aceea ca, odata ce ne razbunam, nu simtim nici o placere. Avem un ciclu de escaladare a pedeapsei fara a simti rasplata. Razbunarea te face egalul adversarului, iar iertarea te face superior lui pentru ca aduce îndreptarea celuilalt. Razbunarea tine rana deschisa, care s-ar vindeca si s-ar închide daca am elibera raul si am schimba chimia sufletului. Iertarea sterge datoriile interioare. Binele largeste inima, pe când raul o micsoreaza.
Cu totii stim ca razbunarea e dulce, dar nu uitati ca satisfactia ei dureaza o clipa pe când pacea este de lunga durata. Interesant este ca, atunci când aducem partile împreuna la mediere si încercam reconcilierea lor, o mare cantitate de dopamina se elibereaza iar încheierea acordului aduce pacea în ambele tabere. Nimeni nu poate anticipa pacea si nici nu poate da o reteta universal aplicabila dar cu siguranta toti primim recompensa momentului atunci când o atingem.
Actele normative si procedurile specifice aplicate de sistemul justitiei penale de peste doua mii de ani cum ar fi descurajarea si reabilitarea inculpatului, sanctionarea drastica a unor fapte, nu au dat rezultate practice remarcabile (conform studiilor efectuate în domeniu). Desi s-a constatat ineficienta lor, sunt aplicate în continuare consumând cantitati uriase de resurse financiare si umane. O alternativa eficienta la sistemul clasic este Justitia Restaurativa, singura care poate repara raul, poate vindeca ranile si poate rearmoniza societatea în întregul ei.
Justitia restaurativa este un proces generator de schimbari semnificative în comunitate. Acesta include trei etape esentiale:
1. Conversatia sincera: crearea unor modele de dialog în comunitate, capabile sa implice toate sectoarele de activitate si apte sa conduca la parteneriate noi si neasteptate;
2. Responsabilitatea personala: subiectul învata sa se deplaseze dincolo de vina si durerea personala si întelege sa actioneze constructiv:
3. Acte de confirmare si reconciliere: cicluri de rupere a vinovatiei sau a furiei care conduc la întelegerea partilor simultan cu vindecarea completa a acestora. mediatorlacramioararadulescu.wordpress.com
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!