10 recomandari pentru dezvoltarea pietei de capital romanesti

 

Forumul pentru Investitorii de Retail, care reuneste reprezentanti ai Bursei de Valori Bucuresti /BVB/ si ai comunitatii de investitori individuali la bursa, a adoptat, la sfârsitul acestei saptamâni, 10 recomandari care au scopul de a sprijini dezvoltarea pietei de capital românesti.

bvbSolutiile cuprinse în aceste recomandari sunt parte a programului ‘Investeste în România’, al carui obiectiv este de a creste comunitatea investitorilor din România si de a aduce un flux mai mare de economii catre instrumentele financiare disponibile pe pietele administrate de Bursa de Valori Bucuresti.

Cele 10 recomandari privesc o accesibilitate mai buna pentru investitorii individuali, noi instrumente pentru IMM-uri, solutii de impozitare pro-dezvoltare, guvernanta corporativa mai puternica, eliminarea barierelor si aplicarea doar a standardelor europene, masuri sistemice pentru siguranta economiilor si investitiilor, stimularea implicarii investitorilor, protejarea drepturilor investitorilor individuali, crearea unei comunitati de investitori si crearea unei societati de investitori informati.

Investitorii individuali si BVB considera ca ofertele de actiuni la societati privatizate prin piata de capital, împreuna cu masurile speciale pentru atragerea de participatii individuale, sunt în conformitate cu interesele tuturor partilor implicate în piata de capital, inclusiv ale antreprenorilor, care pot folosi bursa ca pe o modalitate de a stimula cresterea afacerii lor.

Solutiile ar fi oferirea de actiuni (în procesul de listare al companiilor de stat) la un pret cu discount si niveluri garantate de alocare catre investitorii individuali, precum si alte instrumente care fac IPO-urile companiilor de stat (Oferte Publice Initiale) mai accesibile pentru persoanele fizice.

O alta recomandare se refera la diversificarea gamei de instrumente de investitii disponibile, în special în IMM-uri, care ar trebui sa fie unul dintre obiectivele strategice ale institutiilor si autoritatilor de reglementare ale pietei de capital. Aceasta vizeaza o piata de actiuni si una pentru instrumente de împrumut pentru companii, ambele derulate pe bursa, transparent si sigur.

În opinia participantilor la Forum, construirea unei participari individuale la capitalul companiilor românesti si amplificarea cresterii economiei românesti ar trebui sa fie sustinute de masuri fiscale, care sa promoveze în mod clar investitiile pe termen mediu si lung ale investitorilor individuali.

Investitorii individuali se asteapta ca BVB sa contribuie la protejarea drepturilor actionarilor minoritari pe baza unui nou Cod de Guvernanta Corporativa si o aplicare adecvata a acestuia, Cod ce va fi lansat de BVB la începutul acestei toamne. Îmbunatatirea guvernantei corporative a companiilor listate este considerata una dintre premisele pentru atragerea unor fluxuri de capital mai mari în aceste companii. agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie