Gazprom neaga ca ar negocia achizitia unei participatii la grupul austriac OMV

 

Producatorul de gaze naturale Gazprom a negat, ieri, ca ar negocia achizitia unei participatii la grupul austriac OMV, dupa ce agentia Reuters a scris, citând o sursa apropiata situatiei, ca grupul rus de stat discuta preluarea a 24,9% din actiunile OMV de la gazprom logofondul IPIC din emiratul Abu Dhabi, scrie Mediafax.
„Nu este adevarat”, a declarat, pentru Reuters, directorul general adjunct al Gazprom, Alexander Medvedev.
OMV a preluat pachetul majoritar de actiuni la Petrom în 2004. Compania este controlata de OMV, care detine 51,01% din actiuni, în timp ce statul român are prin Ministerul Economiei 20,64% din titluri. În actionariat se regaseste si Fondul Proprietatea, cu o participatie de 19%, iar restul titlurilor sunt în portofoliile altor actionari.

Preluarea actiunilor i-ar oferi grupului rus un „cap de pod” în UE

Reuters a scris ca preluarea unui sfert din actiunile OMV ar oferi grupului rus de stat Gazprom un „cap de pod” în UE, în timp ce autoritatile europene au impus sanctiuni Rusiei din cauza anexarii Crimeei si au nemultumiri semnificative legate de gazoductul South Stream, care va fi construit de Gazprom si parteneri europeni pâna în Austria.
„Au avut loc discutii, dar nu s-au decis înca asupra pretului”, a spus sursa Reuters.
Compania holding OIAG a statului austriac, care controleaza aproape 32% din OMV si are un pact cu International Petroleum Investment (IPIC) din Abu Dhabi prin care îsi coordoneaza votul în anumite situatii, precum si transferurile de actiuni, a afirmat ca nu are indicii ca IPIC vrea sa iasa din actionariat.
„Este o noutate pentru mine”, a declarat, într-o conferinta de presa, Siegfried Wolf, om de afaceri cu strânse legaturi cu Rusia, numit joi presedinte al OIAG.
OIAG, care are drept de preemptiune pentru participatia IPIC nu ar avea, în mod obligatoriu, cunostinta despre astfel de negocieri decât în momentul când fondul arab ar fi gata sa vânda. Wolf a afirmat ca nu a discutat cu IPIC despre subiect.

Gazprom a semnat un acord cu OMV pentru constructia South Stream

O sursa din industria de gaze naturale din Rusia a respins perspectiva ca Gazprom sa cumpere participatia la OMV. Gazprom a semnat saptamâna aceasta un acord cu OMV pentru constructia unei sectiuni a gazoductului South Stream.
Parlamentarul austriac de opozitie Peter Pilz a declarat pentru cotidianul austriac Kurier si pentru Reuters ca are informatii ca IPIC si Gazprom au discutat despre participatia la OMV.
Gazprom si IPIC au refuzat sa comenteze, în timp ce OMV a raspuns ca întrebarile trebuie adresate actionarilor.
Actiunile OMV au închis joi în urcare cu 2,9%, la un pret la care participatia de aproape 25% a fondului din Abu Dhabi ar valora 2,7 miliarde de euro.
„Ca actionar al OMV, Gazprom ar obtine mai mult control asupra constructiei si operarii gazoductului South Stream. Ar putea exista, însa, un conflict de interese, întrucât Gazprom ar fi în situatia de a cumpara propriile gaze naturale”, a declarat Mikhail Korchemkin, director la firma americana de consultanta East European Gas Analysis.
Preluarea participatiei de catre Gazprom nu ar avea impact din perspectiva pretului actiunilor, a declarat un alt analist, care a refuzat sa fie numit, din cauza naturii politice a subiectului. curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie