Consiliul Fiscal apreciaza ca impactul bugetar la Electorata ar putea fi mult sub estimarea MFP

 

Consiliul Fiscal apreciaza ca impactul bugetar în urma aplicarii schemei fiscale pentru restructurarea creditelor (asa-numita „Electorata”) s-ar putea situa cu mult sub estimarea Ministerului Finantelor Publice (MFP), de 725,5 milioane lei pentru 2016 si 757 milioane lei pentru 2017, deoarece masura nu este atractiva pentru majoritatea debtorilor, potrivit unui comunicat primit de redactie.

bancileConsiliul Fiscal a realizat o analiza pe esantionul de debitori bancari persoane fizice cu venituri lunare brute sub 2.200 lei, expunerea aferenta pe aceste credite fiind de 31,81 miliarde lei, cu o pondere de 36,93% din totalul împrumuturilor pentru persoanele fizice. Categoria include circa 985.000 de debitori (48,84% din totalul celor care au luat credite imobiliare si de consum pe segmental de retail).

Luând în calcul un exemplu a valorii ramase de rambursat de catre un client de 26.651 lei, cu o dobânda anuala efectiva (DAE) de 10,2% si o perioada ramasa din contract de 6 ani, clientul plateste în mod normal o rata lunara de 496,2 lei si o dobânda totala de 9.087,37 lei.

În cazul restructurarii cu deducere fiscala, cu reducerea ratei de maximum 35% si prelungirea scadentei cu 2 ani, rata lunara va fi de 322,68 lei în primii doi ani si de 448,97 lei în urmatorii 6 ani. În aceasta situatie, clientul va plati o dobânda totala de 13.419 lei. Economia de la plata impozitului pe venit se situeaza la 1.293 lei, iar creditul are un cost anual efectiv de 9,62%. Chiar daca rata lunara si costul anual sunt mai mici, clientul ramburseaza bancii în total mai multi bani decât daca n-ar fi optat pentru restructurare, din cauza ca perioada pe care se aplica dobânda creste cu 2 ani.

Consiliul Fiscal sustine ca este greu de estimat câte persoane vor beneficia în realitate de aceasta facilitate, dat fiind ca decizia depinde de capacitatea debitorului de a-si plati datoriile catre banca, precum si de dispozitia bancilor de a aproba restructurarile de credit.

„Exista sanse rezonabile ca propunerea legislativa sa fie mai putin atractiva în cazul debitorilor care nu înregistreaza întârzieri la plata (circa 90% din totalul debitorilor eligibili au întârzieri la plata mai mici de 15 zile), în conditiile în care acestia nu ar intentiona sa se îndatoreze suplimentar si, în acelasi timp, mai atractiva pentru cei care înregistreaza déjà întârzieri mai semnificative, dar pâna în 90 de zile, dar care reprezinta sub 10% din debitorii eligibili”, se arata îm opinia Consiliului Fiscal privind restructurarea creditelor.

Astfel, Consiliul a calculat ca impactul bugetar anual pentru anii 2016 si 2017 ar putea fi de maximum 771,73 milioane lei, nivel apropiat de estimarea MFP, în scenariul, putin probabil, în care toti debitorii eligibili ar opta pentru reducerea ratei cu 35% pe o perioada de 2 ani, iar bancile ar aproba toate cererile de restructurare.

În acest context, Consiliul apreciaza ca exista o „probabilitate ridicata ca impactul bugetar net sa se situeze în partea inferioara a intervalului, adica mai apropiat de zero, acesta fiind scenariul în care niciun debitor eligibil nu ar opta pentru aceasta facilitate sau nicio banca nu ar aproba cererile de restructurare”. Valentin Busuioc, bursa.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie