Sondaj CNIPMMR: Doua treimi din firme se lovesc de probleme cu biletele la ordin

 

Consiliul National al Întreprinderilor Private Mici si Mijlocii din România (CNIPMMR) a realizat în perioada 19 – 25 iunie un sondaj în urma caruia a rezultat ca IMM-urile solicita îmbunatatirea legislatiei în domeniul instrumentelor de plata, doua treimi având probleme din acest punct de vedere.

bilete la ordin„Una dintre categoriile de probleme cele mai dificile pentru o mare parte din firmele din România o reprezinta asigurarea unei finantari normale dupa standarde europene. Stim ca firmele au foarte multe probleme în ceea ce priveste domeniul bancar, dobânzile si comisioanele sunt ridicate, iar operativitatea bancilor este scazuta. Pe lânga aceste dificultati, firmele din România mai sunt confruntate si cu o alta mare dificultate, si anume faptul ca o parte din instrumentele de plata utilizate la noi nu functioneaza în conditii normale. Astfel, CNIPMMR a realizat un sondaj în urma caruia a rezultat faptul ca dintre cei care au raspuns aproape 90% au fost beneficiarii ai unui bilet la ordin sau au emis un bilet la ordin, dintre care 65,22% au indicat ca au avut probleme (incidente de plata), privind emiterea de bilete la ordin fara acoperire, refuzate la plata de catre banca emitentului din lipsa de fonduri. Prin urmare, acestia au evidentiat necesitatea îmbunatatirii legislatiei în domeniul biletelor la ordin”, a declarat, într-o conferinta de presa, presedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu.

Raspundere penala pentru administratorul care a semnat un bilet la ordin fara acoperire

Referitor la propunerile de îmbunatatire a legislatiei în domeniul biletelor la ordin, întreprinzatorii chestionati au indicat în proportie de 34,78% necesitatea angajarii în termen de maximum 30 de zile a raspunderii penale a administratorului care a semnat un bilet la ordin fara acoperire, 26,09% au propus realizarea unei publicatii a societatilor comerciale cu incidente de plata, iar 30,43% s-au pronuntat în favoarea implicarii bancilor si blocarii sumelor în cont. De asemenea, 78,26% dintre întreprinzatori considera necesara completarea legislatiei privind instrumentele de plata cu obligativitatea avalizarii atât spre tras, cât si spre administratorul firmei. Toti considera ca este necesara o reglementare mai stricta asupra folosirii instrumentelor de plata pentru a fi evitate cazurile de înselatorie, respectiv „toleranta zero la neplata”. De asemenea 65,22% dintre respondenti considera ca reprezentantii justitiei, în spetele legate de instrumentele de plata, tergiverseaza luarea unei decizii legale.
„Prima premisa este aceea ca biletul la ordin este reglementat de Legea nr. 58/1934, deci lucram pe baza unei legi care are 80 de ani. A doua premisa, la aceasta Lege 58 din 1934 s-au facut critici de neconstitutionalitate si de interpretare din partea Înaltei Curti de Casatie si Justitie si avem aici decizia 31 din 2012 care se refera la acest aspect. A treia premisa, au fost semnalate probleme de interpretare si aplicare a legii, precum si omisiuni de reglementare în sensul ca biletul la ordin nu are valoare de titlu executoriu, ori el trebuie sa aiba valoare de titlu executoriu, ca altfel nu mai este bilet de ordin. A patra premisa, cerem ca aceasta Lege 58/1934 sa fie modernizata. Potrivit mai multor informatii de la diverse analize efectuate rezulta ca circa 7-8% din cecuri, bilete la ordin si cambiile aduse la banca de clienti sunt refuzate la decontare. Acest lucru înseamna ca o zecime din activitatea economica din România este afectata de faptul ca biletele de plata nu functioneaza cum trebuie”, a precizat Nicolescu. Costin Nitu, curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie