Sedinta de informare privind medierea, facultativa

 

Sedinta de informare privind avantajele medierii nu mai este obligatorie, conform unei Decizii a Curtii Constitutionale a României (CCR). Mai mult, prin aceasta decizie, cererile vor fi admise în instanta fara sa fie nevoie de o dovada ca partile au fost la mediator. Decizia se aplica atât proceselor în care sunt implicate persoane fizice, cât si cele în care sunt implicate persoane juridice.

mediere in romaniaDecizia CCR nr. 266/2014 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor articolului 200 din Codul de procedura civila, precum si celor ale articolului 2 alineatul (1) si (1²) si articolului 60¹ din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator se aplica din data de 25 iunie 2014, deoarece a fost publicata în Monitorul Oficial, Partea I, nr 464.

Prin aceasta decizie, CCR a admis exceptia de neconstitutionalitate si constat ca prevederile art. 2 alin. (1) si (1²) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator sunt neconstitutionale, deoarece încalca articolul 21 din Constitutie.
Prevederile neconstitutionale si prevederea pe care o încalca

Art. 2 alin. (1) din Legea nr. 192/2006 mentiona ca, daca legea nu prevede altfel, partile, persoane fizice sau persoane juridice, sunt obligate sa participe la sedinta de informare privind avantajele medierii, inclusiv, daca este cazul, dupa declansarea unui proces în fata instantelor competente, în vederea solutionarii pe aceasta cale a conflictelor în materie civila, de familie, precum si în alte materii, în conditiile prevazute de lege.

Art. 2 alin. (1²) din Legea nr. 192/2006 prevedea ca “instanta va respinge cererea de chemare în judecata ca inadmisibila în caz de neîndeplinire de catre reclamant a obligatiei de a participa la sedinta de informare privind medierea, anterior introducerii cererii de chemare în judecata, sau dupa declansarea procesului pâna la termenul dat de instanta în acest scop, pentru litigiile în materiile prevazute de art. 60(²) alin. (1) lit. a)-f)”.

Conform art 21 din Constitutie, orice persoana se poate adresa justitiei pentru apararea drepturilor, a libertatilor si a intereselor sale legitime. În plus, nicio lege nu poate îngradi exercitarea acestui drept.

De asemenea, partile au dreptul la un proces echitabil si la solutionarea cauzelor într-un termen rezonabil, iar jurisdictiile speciale administrative sunt facultative si gratuite, se mai precizeaza în art 21 din Constitutie.

Citeste mai departe pe abotezatu.com

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie