Romania mai face un pas pentru prevenirea si combaterea violentei impotriva femeilor si a violentei domestice prin semnarea Conventiei CoE

 

Guvernul României a semnat vineri, la Strasbourg, prin ministrul Rovana Plumb, Conventia CoE privind prevenirea si combaterea violentei împotriva femeilor si a violentei domestice, ale carei puncte cheie sunt prevenirea agresiunilor, protectia victimelor si trimiterea în judecata a infractorilor.

stop violentaEvenimentul a avut loc în cadrul reuniunii retelei parlamentare pentru combaterea violentei împotriva femeilor din timpul lucrarilor sesiunii de vara a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (CoE), care se încheie tot vineri, la Strasbourg, informeaza Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV).

Potrivit sursei citate, Conventia CoE privind prevenirea si combaterea violentei împotriva femeilor si a violentei domestice reprezinta tratatul international cel mai cuprinzator care abordeaza aceasta grava violare a drepturilor omului, ale carui puncte cheie sunt prevenirea violentei, protectia victimelor si trimiterea în judecata a infractorilor.

În acelasi timp, Conventia este primul tratat international care contine o definitie a genului si recunoaste ca femeile si barbatii nu sunt doar diferentiati din punct de vedere biologic, ci ca exista o categorie a genului, definita social, care le confera acestora roluri si comportamente specifice.

De asemenea, documentul semnat vineri de România introduce o serie de infractiuni, precum sterilizarea fortata, mutilarea genitala a femeilor sau violenta psihica. Neincriminate pâna acum, acestea vor trebui introduse ca infractiuni în legislatiile statelor semnatare ale Conventiei.

În ceea ce priveste componenta de prevenire, Conventia prevede schimbarea atitudinilor si rolurilor, precum si combaterea stereotipurilor care fac ca violenta împotriva femeilor sa fie acceptata, instruirea de specialisti care sa lucreze cu victimele sau includerea ca disciplina în programele scolare, la toate nivelurile de educatie a problematicii egalitatii, mai arata MMFPSPV.

Documentul presupune si masuri clare de protectie pe care tarile semnatare trebuie sa le ia pentru victimele fenomenului violentei fizice si psihice, cum ar fi înfiintarea de servicii specializate care sa ofere asistenta medicala si consiliere psihologica si juridica victimelor si copiilor lor, precum si înfiintarea de suficiente adaposturi pentru aceste victime.

Sub incidenta Conventiei intra femei si fete din orice mediu social, indiferent de vârsta, rasa, religie, origine sociala, statut de imigrant sau orientare sexuala.

În declaratia facuta cu ocazia semnarii documentului, ministrul Muncii, Rovana Plumb, a afirmat ca, odata cu semnarea Conventiei de la Istanbul, femeile din România – victime ale violentei fizice, psihice sau sexuale – nu trebuie sa se mai simta singure sau neputincioase în fata unui fenomen criminal. Valentin Anghel, Aurelia Alexa, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie