Oferta publica primara derulata la Electrica SA s-a inchis cu succes

 

Cel mai important exercitiu de piata al Bursei românesti, oferta publica primara derulata la Electrica SA, s-a închis cu succes, au anuntat ieri ofertantii. Nivelul de subscriere a fost de 200%, apreciat drept unul confortabil de ministrul delegat pentru Energie, bursa-nouRazvan Nicolescu. Consultantul financiar Doru Lionachescu a declarat pentru Curierul National ca aceasta este prima privatizare cu adevarat facuta prin intermediul Bursei, în conditiile în care statul cedeaza controlul spre deosebire de listarile precedente care au presupus vânzarea unor pachete minoritare. Având în vedere climatul mai putin favorabil din piete, acesta este si unul dintre secretele succesului ofertei, pentru ca altminteri probabil multi investitori ar fi ezitat sa îsi faca intrarea într-o companie în care statul ramâne majoritar.

Participarea investitorilor de retail a fost substantiala, nivelurile de suprasubscriere fiind de peste opt ori pe transa cu discount si cea a persoanelor fizice cu disponibilitati banesti mai ridicate. „Nu a fost frenezia de la listarea Romgaz, dar interesul si participarea retailului au fost semnificative”, ne-a spus Marcel Murgoci, director de tranzactionare la SSIF Estinvest Focsani.

Acesta este si contextul în care ofertantii au solicitat sindicatului de intermediere suplimentarea transei de retail de la 15% din oferta la 20%. „Am convenit ca este bine sa bonusam suplimentar pe retailul românesc. Vom vedea la ce întelegere agreata de parti vom ajunge”, a declarat Gabriel Dumitrascu, director în cadrul Departamentului pentru Energie.

Fara emotii. Asa s-a închis oferta publica initiala de la Electrica SA care a generat o cerere dubla pentru pachetul de 51% din actiunile societatii pentru care statul a anuntat ca vrea sa atraga 435 milioane euro. Ofertantii nu anuntasera pâna la închiderea editiei si pretul la care s-a închis operatiunea de piata, însa surse multiple din mediul bursier au declarat pentru Curierul National ca acesta urmeaza sa se situeze aproape de limita minima de 11 lei/actiune a intervalului de cotare propus de sindicatul de intermediere.

„Vorbim despre cea mai mare intentie de listare de pe piata de capital din România petrecuta vreodata. Este prima privatizare pe care vrem sa o realizam folosind exclusiv piata de capital. Ma satisface nivelul de subscriere, unul confortabil”, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu.

Consultantul financiar Doru Lionachescu, partener principal la Capital Partners, ne-a spus ca sconta pe un succes al ofertei, iar acesta are doua explicatii: în primul rând acela ca obiectul operatiunii l-au facut actiunile unei companii de utilitati, preferate de investitori pentru predictibilitatea rezultatelor financiare si, în al doilea rând, faptul ca statul a ales sa puna în vânzare pachetul majoritar. Daca Guvernul ar fi ales sa opteze tot pe listarea unui pachet minoritar sau rezidual, exista riscul ca o mare parte din investitori sa nu intre în actionariatul unei companii în care tot statul face legea. Sub acest aspect, Electrica este primul exemplu cu adevarat al unei privatizari catre investitori de portofoliu, fiind singurul caz unde Guvernul a cedat controlul societatii, a mai afirmat Lionachescu.

Marcel Murgoci, director de tranzactionare la SSIF Estinvest, spune, la rândul lui, ca este remarcabil ca s-a optat pentru o majorare de capital prealabila astfel încât banii obtinuti de pe Bursa sa nu mearga spre bugetul de stat ca în celelalte cazuri, ci sa ramâna la dispozitia emitentului pentru investitii viitoare.

Citeste articolul integral pe curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie