Judecatorul Bogdan Barbuta, procurorul Dumitru Dimbu si omul de afaceri Constantin Babiuc raman in arest

 

Judecatorul Bogdan Barbuta, procurorul Dumitru Dimbu si omul de afaceri Constantin Babiuc raman in arest, au decis definitiv astazi magistratii instantei supreme, care au respins contestatiile celor trei fata de masura preventiva.

ciocan si catuseAcestia au fost arestati preventiv in 23 iunie, printr-o decizie luata de Curtea de Apel Bucuresti, in dosarul privind decizii nelegale ale instantei in cauze ce au vizat terenuri de peste 41 de hectare. Hotararea Curtii de Apel a fost contestata la instanta suprema.

Mai exact, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au dispus punerea in miscare a actiunii penale pe numele judecatorului Bogdan Ilarion Costica Barbuta, judecator la Judecatoria Radauti, pentru patru infractiuni de trafic de influenta, din care una in forma continuata (doua acte materiale), complicitate la luare de mita, trei infractiuni de abuz in serviciu cu obtinerea de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, dintre care una in forma continuata (69 acte materiale) si complicitate la santaj, s-a precizat intr-un comunicat al DNA.

In acelasi dosar a fost arestat si procurorul Dumitru Dimbu, seful sectiei Urmariri Penale din Parchetul Tribunalului Suceava, pentru trafic de influenta, complicitate la santaj, cinci infractiuni de favorizarea faptuitorului dintre care una in forma continuata (doua acte materiale) si instigare la compromiterea intereselor justitiei.

Totodata, judecatorii au decis si arestarea omul de afaceri Constantin Gabril Babiuc, acesta fiind acuzat de complicitate la abuz in serviciu cu obtinerea de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, in forma continuata (69 acte materiale), santaj, dare de mita, cumparare de influenta, influentarea declaratiilor si instigare la marturie mincinoasa.

Judecatorul Bogdan Barbuta a privat mai multe persoane de alimentele necesare subzistentei

„Inculpatul Barbuta Bogdan-Ilarion-Costica a dat dovada de apetenta infractionala, persistand in savarsirea unor infractiuni de coruptie, ajungand sa pretinda si sa primeasca atat sume de bani, cat si produse alimentare de la mai multe persoane carora le-a exploatat starea de disperare determinata de durata excesiva a judecarii unor dosare civile si pe care le-a privat de bunuri alimentare necesare subzistentei acestora”, s-a aratat in motivarea deciziei Curtii de Apel Bucuresti de arestare preventiva pentru 24 de ore a magistratului, citata de Mediafax.

Conform documentului citat, judecatorul Bogdan Barbuta a uzat de dreptul de a nu face nicio declaratie.

„In aparare, inculpatul Barbuta Bogdan a aratat ca, din probele aflate la dosar, nu rezulta suspiciunea rezonabila de comitere a faptelor. Astfel, referitor la cele 69 de hotarari, nu se precizeaza care au fost dispozitiile incalcate si fara a se dovedi intentia specifica faptei de abuz in serviciu. De asemenea, nu se arata care ar fi activitatea de santaj, iar referitor la pretinderea, primirea sau acceptarea de bunuri – ciocolata, bauturi, bani – nu rezulta nicio promisiune expresa a inculpatului fata de cumparatorul de influenta”, se mai arata in motivarea instantei.

In ceea ce-l priveste pe procurorul Dumitru Dambu, arestat si el in acelasi dosar, judecatorul de drepturi si libertati de la CAB arata in motivarea deciziei de arestare ca pe parcursul investigatiilor si cercetarilor, „a dat dovada unui comportament mult mai apropiat de cel al unei persoane preocupate de obtinerea de venituri in orice fel”, de consolidarea propriei influente in scopuri ilicite, ajungand sa fie recunoscut in judetul Suceava drept „autoritate suprema”, care poate solutiona in afara cadrului legal orice litigiu dintre parti si orice problema judiciara pe care partile o aveau.

Mai mult, prin avocatul sau, procurorul a sustinut ca faptul ca s-a interesat de un dosar penal care il privea nu este de natura a-l acuza. Rodica Buliga, avocatura.com

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie