Ce se intampla cu banii dati pe polita de asigurare?

 

Te-ai asigurat, ai cumparat o polita RCA, de locuinta sau de viata. Ce se întâmpla cu banii dati? Arbitrul pietei semnaleaza ca firmele din România au unele costuri exagerate, comparativ cu practica din tarile dezvoltate.

asigurariCompania de asigurare încaseaza suma reprezentând contravaloarea contractului. Cum este structurata aceasta suma? Ea include, în primul rând, prima la risc (asociata daunelor viitoare si calculata pe baza istoricului) si care difera, de la firma la firma, si în functie de tipul produsului.

Pe lânga aceasta, mai exista si asa-numitele costuri de emitere, care variaza între 15-25% din prima bruta subscrisa, potrivit unor surse din piata (companiile evita sa afiseze procente, pe care le considera confidentiale, tinând de bucataria interna). Costurile de emitere sunt în general mai mari când polita este achizitionata direct si nu printr-un broker, pentru ca inspectorul de asigurari, ca angajat, primeste salariu indiferent câte contracte vinde. O alta componenta o reprezinta costurile de administrare (în medie de 4%-5%), înglobând salariile directorilor, utilitati, chirii, cheltuieli cu sediul central. La toate acestea se adauga taxe, impozite si marja de profit. La acelasi produs, taxele si impozitele sunt aceleasi pentru toate societatile de asigurare. Ele difera însa pentru fiecare tip de produs (exista alte taxe la RCA, altele la asigurari de locuinte, accidente etc).

De ce câstiga occidentalii mai mult

Cum difera costurile cu personalul la companiile din România comparativ cu cele din Europa si cum se explica veniturile mult mai mari câstigate de agentii occidentali – cât de mari sunt diferentele la volumele de vânzari?

„În primul rând, trebuie sa ne adaptam conditiilor din România, care difera de cele din Austria, Anglia etc. În acele tari, exista un alt venit mediu pe locuitor, posibilitati mai mari de a se încheia asigurari. Este normal sa difere comisionul de achizitie pentru intermediari fata de celelalte tari, iar chiar daca ar fi la fel (cuantumul în procente raportat la prima bruta subscrisa), un intermediar ar câstiga mai mult în Austria decât în România deoarece încheie mai multe asigurari cu o prima bruta subscrisa medie mai mare“, au spus reprezentantii companiei Asirom. „Trebuie de asemenea sa tinem cont de faptul ca rata de penetrare a asigurarilor în PIB este foarte scazuta fata de alte tari, iar suma cheltuita de un român pe asigurari (88 euro pe an, în medie) este mult mai mica fata de cea cheltuita de alti europeni. În tari în care piata de asigurari a ajuns la maturitate, locuitorii nu îsi permit sa nu aiba asigurare, cultura si legislatia ajuta în acest sens“, au adaugat oficialii companiei de asigurari. Acestia au precizat ca „în celelate tari, comisioanele sunt mai mici decât la noi, în special când vorbim de asigurare obligatorie auto“.

Citeste mai departe pe capital.ro

Cuvinte cheie: ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie