Romania isi mentine pozitia de a patra cea mai mare piata bancara din Europa Centrala si de Est

 

În 2013, valoarea totala a pietei bancare din Europa Centrala si de Est (ECE) a atins nivelul de 927,80 miliarde de euro. România si-a mentinut pozitia de a patra cea mai mare piata bancara din ECE, însumând active bancare totale de 91,40 miliarde de euro, se Euro bancnotearata într-un studiu al Ensight Management Consulting. Similar situatiei din 2012, în 2013 activele bancare totale din ECE au înregistrat o evolutie pozitiva, crescând usor, cu aproximativ 0,34%. Aceasta tendinta generala a fost determinata în principal de Polonia, care a cunoscut o crestere de 6,91 miliarde de euro fata de 2012, în timp ce alte tari au aratat o crestere destul de scazuta în ceea ce priveste activele bancare. Per ansamblu, depozitele bancare au înregistrat o tendinta pozitiva în majoritatea tarilor din ECE, valoarea totala a depozitelor bancare pentru tarile din ECE crescând cu 1,53% în 2013 comparativ cu 2012. Pe de alta parte, valoarea creditelor totale în ECE a scazut în 2013 cu 0,22%, dupa o crestere de 5,93% în anul precedent. Principalul factor care a influentat aceasta evolutie este reprezentat de scaderea creditelor acordate în Slovenia cu 4,60 miliarde de euro în 2013 comparativ cu 2012, pe fondul unei cereri mai scazute din partea populatiei si a companiilor, dar si pe baza unor conditii mai stricte de acordare a împrumuturilor.

În ceea ce priveste raportul dintre credite si depozite, a existat o crestere pentru tarile în care raportul a fost subunitar în 2012 si o descrestere pentru celelalte tari, raportul pentru acestea mentinându-se însa supraunitar. În 2013, media raportului credite/depozite pentru tarile din ECE a fost de 1,07, usor mai scazuta decât valoarea de 1,10 înregistrata în 2012.

Dintre tarile ECE care fac parte din UE, în ceea ce priveste platile efectuate prin intermediul cardurilor de debit si de credit, România si Bulgaria au înregistrat cele mai scazute niveluri pe cap de locuitor în cazul tranzactiilor efectuate cu carduri. Astfel, România a atins un nivel de 212 euro/locuitor pentru cardurile de debit si 44 euro/locuitor pentru cardurile de credit, în timp ce Bulgaria a înregistrat 127 euro/locuitor pentru cardurile de debit si 61 euro/locuitor pentru cardurile de credit.

În ceea ce priveste piata bancara din România, activele nete bancare totale în termeni nominali au scazut cu 0,94% în lei la nivelul anului 2013, aceasta fiind prima scadere din ultimii 10 ani, ca urmare atât a reducerii activitatii bancare, cât si a scaderii volumului creditelor cu 2,51%. Motivul principal pentru scaderea creditarii este reprezentat de cererea mai redusa din partea populatiei si a companiilor.

Creditele bancare totale au prezentat o tendinta usor negativa în 2013, înregistrând o scadere de 2,51% fata de 2012. Pe de alta parte, valoarea totala a depozitelor bancare atrase de sistemul bancar românesc în 2013 a continuat sa creasca într-un ritm moderat. Acest fapt demonstreaza înclinatia populatiei spre economisire si prudenta sporita a marilor companii. În ceea ce priveste structura creditelor, creditele acordate companiilor au scazut cu 5,43% în 2013, atingând un nivel de ~112,34 miliarde lei, în timp ce creditele acordate gospodariilor populatiei au înregistrat o usoara scadere de 1,16% fata de nivelul înregistrat în 2012. Costin Nitu, curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie