Romania aloca printre cele mai mici procente din PIB pentru protectia sociala

 

Sanatatea si protectia sociala sunt principalele destinatii ale cheltuielilor guvernamentale, în Uniunea Europeana, în medie. Cum sta România.

PIBCheltuielile cu protectia sociala sunt pe primul loc în topul destinatiilor banilor alocati de guvernele Uniunii Europene, în medie, potrivit celei mai noi statistici în acest sens a Eurostat, publicata acum câteva zile, dar cu date de la nivelul anului 2012. Astfel, la nivelul UE 28, cheltuielile cu aceasta destinatie au reprezentat 19,9% din PIB, iar daca restrângem comparatia la nivelul celor mai dezvoltate 18 state, procentul creste la 20,5%.

România aloca printre cele mai mici procente din PIB pentru protectia sociala, desi este cel mai mare raportat la celelalte destinatii: 13,6% din PIB, al cincilea cel mai scazut nivel din Uniunea Europeana. Situatia este explicata, evident, de nivelul redus al încasarilor bugetare, care duce, pe cale de consecinta, si la cheltuieli bugetare mici raportat la PIB, în conditiile unui deficit strâns: cheltuielile guvernamentale sunt de 36,7% din PIB, al patrulea cel mai mic nivel la nivelul blocului comunitar. Si mai trebuie spus ca Bulgaria, Letonia si Lituania, state care stau mai prost decât România la nivelul cheltuielilor bugetare ca procent din PIB, aloca si pentru protectia sociala mai putin decât România.

Situatia devine însa dramatica atunci când vine vorba despre Sanatate. La nivelul UE 28, 7,3% din tot ce înseamna cheltuieli guvernamentale a avut drept destinatie sectorul de Sanatate. România are cel mai mic nivel din toata Uniunea Europeana, mai putin de jumatate din medie: doar 3,1%. Evident, de vina este lipsa banilor, dar tarile cu un nivel mai redus al cheltuielilor bugetare raporat la PIB decât România reusesc totusi sa aloce procente ceva mai mari: Bulgaria 4,6 din PIB, Letonia 5,9% din PIB, Lituania 3,9% din PIB. Dupa cum este de asteptat, printre cele mai mari niveluri sunt în statele din zona nordica: Belgia (8,1%), Danemarca (8,6%), Finlanda (8,2%). Si, surpriza, statul care aloca cel mai mult, în termeni procentuali, pentru sanatatea cetatenilor sai este Croatia, cel mai nou membru al Uniunii Europene: 9,2% din PIB.

La capitolul Educatie, cheltuielile guvernamentale sunt, în raport cu PIB, din nou cele mai mici din Europa, de doar 3% din PIB. Evident, nimeni nu se astepta la un procent ca cel al danezilor, de 7,9% din PIB, cel mai mare de pe tot continentul, dar si tarile în care cheltuielile bugetare în ansamblu, ca raport din PIB, sunt mai mici decât în România reusesc alocari mai mari la acest capitol: Bulgaria are 3,5%, letonia 5,5% si Lituania 5,6% din PIB.

Totusi, unde se duc banii?

România aloca procente mai mari din PIB, si uneori mai mari si decât media europeana, la capitolul servicii publice generale(unde intra cheltuielile legate de functionarea statului în ansamblu, inclusiv seriviciul datoriei publice), la capitolul “economic affairs” (unde intra inclusiv subventii pentru transport, industrie sau agricultura) si “ordine si siguranta publica”, acolo unde se încadreaza politia, justitia sau serviciile de urgenta. În ordine, procentele sunt de 4,9% din PIB (media europeana este de 6,7%), 6,2% din PIB (media europeana este de 4,1%) si 2,2% (media europeana este de 1,9%). Mihai Nicut, economica.net

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie