Mediator Fanuta Lisman despre intalnirea cu medierea
Mediatorul nu este cel cu 80 de ore de formare initiala, ci persoana cu experienta acumulata în spate, cu educatia primita si istoria personala. Toate acestea ma ajuta acum sa abordez diverse tipuri de conflicte, din mai multe perspective. Am trecut de la chestiuni din domeniul familiei, la cele financiare. Am constatat ca gestionez cu usurinta dispute de vecinatate, unde se punea problema scosului pomilor de pe granite, si mi-am dat seama ca pot sa înteleg anumite lucruri pe care altfel nu as fi reusit sa le pricep fara aceasta experienta dobândita anterior obtinerii calitatii de mediator.
Cum s-a produs întâlnirea cu medierea?
În 2009 eram în anul III de facultate, la Drept si un domn profesor ne-a întrebat: Ati auzit de mediere? Este foarte interesanta, dar nu multa lume stie de ea. Iata ca eram studenta la Drept si nu stiam nimic despre mediere, desi legea exista din 2006. Am studiat-o si atunci mi-am dat seama ca este o activitate care mi se potriveste foarte tare. Mi-a schimbat tot parcursul, pentru ca la Drept ma dusesem pentru a deveni notar public. Pâna în toamna anului 2009 am facut si cursul de formare în mediere si apoi am urmat parcursul firesc.
As vrea sa ne întoarcem putin la perioada petrecuta în domeniul asigurarilor. Daca înainte de acel moment ati învatat sa ascultati oamenii, în asigurari ati si învatat sa transmiteti ceva celor cu care intrati în contact.
Dupa ce am parasit zona de asistenta sociala, am ajuns în vânzari. Aici am învatat sa ascult, dar sa si identific nevoia oamenilor. Am învatat ca nimeni nu doreste sa apeleze la un serviciu daca nu are nevoie de el, daca nu-si identifica nevoia. Am stat în aceasta activitate peste 3 ani, am ajuns Unit Manager, am coordonat o echipa de oameni si o pregateam sa faca vânzari de asigurari. Identificarea nevoii si încrederea erau elemente esentiale în vânzari. Sunt doua elemente foarte utile si în mediere, iar aceste elemente cred ca ma ajuta sa reusesc si ca mediator.
Dupa ce ati terminat cursul de formare în mediere v-ati gândit ca o sa faceti doar asta sau o vedeati ca o activitate complementara?
Din start mi-am dat seama ca este o profesie grea, aflata la început, dar am intuit si oportunitatile. Însa pentru a le valorifica trebuia sa ma concentrez 100% pe aceasta activitate. Am investit de la început timp, bani si tot ce a mai fost nevoie. Cred ca de aceea sunt astazi înca în mediere, pentru ca mi-am propus din prima clipa sa fiu mediator cu norma întreaga.
Citeste interviul integral pe avocatimediatori.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!