Clauze abuzive din contractele incheiate intre profesionisti si consumatori. Exceptie de neconstitutionalitate respinsa
În Monitorul Oficial nr. 459 din data de 24 iunie 2014 a fost publicata Decizia Curtii Constitutionale nr. 213 din 15 aprilie 2014 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 2 alin. (1) din Legea nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionisti si consumatori.
Exceptia a fost ridicata de Societatea Comerciala Delta Impex – S.R.L. din Satu Mare într-un dosar aflat pe rolul Judecatoriei Satu Mare – Sectia civila.
Obiectul exceptiei de neconstitutionalitate îl constituie prevederile art. 2 alin. (1) din Legea nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionisti si consumatori.
În motivarea exceptiei de neconstitutionalitate, autoarea acesteia sustine, în esenta, ca dispozitiile de lege criticate au un vadit caracter discriminator, întrucât prin sintagma “consumator” se face referire la orice persoana fizica sau grup de persoane fizice, eliminând cu desavârsire persoana juridica. Entitatile juridice pot avea calitatea de consumator si, astfel, se impune ca si acestea sa faca obiectul Legii nr. 193/2000. Prin dispozitiile de lege criticate se restrânge exercitiul drepturilor si libertatilor de care ar trebui sa se bucure atât persoanele fizice, cât si cele juridice.
Curtea, examinând încheierea de sesizare, raportul întocmit de judecatorul-raportor, notele scrise depuse, concluziile procurorului, dispozitiile de lege criticate, raportate la prevederile Constitutiei, precum si Legea nr. 47/1992, retine, în primul rând, ca a fost legal sesizata si este competenta sa solutioneze exceptia de neconstitutionalitate.
Examinând exceptia de neconstitutionalitate invocata, Curtea constata ca a statuat anterior în Decizia nr. 621 din 12 iunie 2012 ca pretinsa neconstitutionalitate era dedusa dintr-o omisiune de reglementare, pe care însa Curtea Constitutionala nu o poate complini, întrucât, potrivit art. 61 din Constitutie, “Parlamentul este (…) unica autoritate legiuitoare a tarii”, modificarea sau completarea normelor juridice fiind atributii exclusive ale acestuia.
Prin urmare, în temeiul art. 2 alin. (3) din Legea nr. 47/1992, potrivit caruia “Curtea Constitutionala se pronunta numai asupra constitutionalitatii actelor cu privire la care a fost sesizata, fara a putea modifica sau completa prevederile supuse controlului” Curtea a respins exceptia de neconstitutionalitate ca inadmisibila.
Curtea observa ca nu au intervenit elemente noi, de natura a determina reconsiderarea jurisprudentei Curtii. Astfel, atât solutia, cât si considerentele anterior expuse ramân valabile si în prezenta cauza.
Astfel, Curtea decide:
– Respinge, ca inadmisibila, exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 2 alin. (1) din Legea 193/2000.
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!