Mugur Isarescu sustine ca dobanzile scazute ar putea determina un nou val de investitii speculative in imobiliare

 

Dobânzile scazute din întreaga Europa ar putea determina un nou val de investitii în pamânturi si constructii, multe dintre ele cu caracter speculativ, a avertizat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

mugur isarescu„Si acum se vorbeste de aceleasi lucruri (investitiile speculative în imobiliare – n.r.) cu dobânzile astea scazute, batând spre zero. Ecuatia este simpla. Daca omul pune banul deoparte vrea sa fie avantajat cel putin cu o dobânda mica, dar real pozitiva. Acum vede ca e penalizat, cu dobânzi real negative. Unde se poate duce cu economisirea? O plaseaza în ceva care-i da sentimentul ca îi va creste valoarea. Dar creste pâna într-un punct. Care este punctul în orice speculatie? Povestea aceea veche cu hainele împaratului…pâna când unul striga: „împaratul este gol”. Dupa aceea se schimba perceptia”, a sustinut Mugur Isarescu, citat de Mediafax.

Oficialul BNR a reiterat ca analizând structura investitiilor straine din perioada 2005-2008 s-a dovedit ca au fost foarte multe achizitii de terenuri sau imobile realizate doar în scop speculativ, iar în acest context a pledat petru o analiza mai detaliata a structurii fluxurilor de capital catre România.

„Am spus-o si atunci, ca la Otopeni nu poate nimeni sa spuna daca cineva vine sa cumpere pamânt în interes speculativ sau ca sa stea acolo (…) Lucrurile se complica când încerci sa obtii date mai sensibile. Ce gânduri aveti cu investitia, când faceti investitia propri-zisa, de unde luati banii?”, a completat guvernatorul BNR.

În 2008, Isarescu declara ca preturile înalte la imobilele din nordul Capitalei nu se justifica, avertizând ca este vorba despre o bula speculativa. digi24.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie