Broker de pensii private – Distribuitor de titluri de participare la fondurile de investitii
Societatile de administrare a investitiilor îsi pot delega activitatile catre persoane fizice sau juridice, în temeiul prevederilor din O.U.G. nr. 32/2012.
În aplicarea ordonantei de urgenta, un recent regulament al ASF stabileste inclusiv conditiile pentru delegarea acestor activitati.
Avem în vedere, în acest sens, Regulamentul nr. 9/2014 privind autorizarea si functionarea societatilor de administrare a investitiilor, a organismelor de plasament colectiv în valori mobiliare si a depozitarilor organismelor de plasament colectiv în valori mobiliare. Regulamentul, aprobat de Autoritatea de Supraveghere Financiara, a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 436/2014 si este în vigoare de la data de la 16 iunie 2014.
Activitatea de marketing si distributie a titlurilor de participare, în atributiile societatilor de administrare a investitiilor (S.A.I.) poate fi delegata altor S.A.I., societatilor de servicii de investitii financiare (S.S.I.F.), institutiilor de credit sau brokerilor de pensii private, în baza contractelor de distributie si cu respectarea anumitor conditii, în primul rând mentionarea delegarii în prospectul de emisiune.
Brokerul de pensii private
Brokerul de pensii private care actioneaza în calitate de distribuitor de titluri de participare trebuie sa furnizeze în mod gratuit informatii-cheie destinate investitorilor cu privire la organismele de plasament colectiv în valori mobiliare (O.P.C.V.M). Informatiile-cheie destinate investitorilor trebuie sa prezinte informatii cu privire la urmatoarele elemente esentiale referitoare la O.P.C.V.M.:
– identificarea O.P.C.V.M.-ului;
– o scurta descriere a obiectivelor de investitii si a politicii de investitii;
– o prezentare a performantelor anterioare sau, daca este cazul, previziuni ale rezultatelor;
– costurile si cheltuielile aferente; si
– profilul de risc/randament al investitiei, inclusiv recomandari si avertizari adecvate privind riscurile aferente investitiilor în O.P.C.V.M.-ul în cauza.
În calitatea sa de de distribuitor de titluri de participare, brokerul de pensii private trebuie sa puna la dispozitie aceste informatii înainte de data propusa pentru subscrierea de titluri de participare ale respectivului O.P.C.V.M.
Brokerii de pensii private trebuie sa se asigure în desfasurarea activitatii de distributie ca prima subscriere a titlurilor de participare se face numai dupa confirmarea primirii de catre investitor a prospectului si dupa ce acesta din urma va da o declaratie, prin care confirma faptul ca a primit, a citit si a înteles prospectul.
Brokerii de pensii private colaboreaza cu S.A.I. care le-au delegat activitatea de distributie de titluri de participare în vederea instruirii corespunzatoare a agentilor de marketing persoane fizice implicati în activitatea de distributie a titlurilor de participare.
Citeste articolul integral pe legestart.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!