Banca Centrala Europeana recomanda BNR-ului eliminarea impozitului special de 80% si aplicarea cotei standard de 16%
Banca Centrala Europeana a recomandat pentru BNR eliminarea impozitului special de 80% si aplicarea cotei standard, de 16%, concomitent cu stabilirea propriilor norme contabile, care sa nu fie conditionate de aprobarea Ministerului Finantelor, ceea ce ar asigura o independenta mai mare a BNR.
„BCE considera ca un impozit special de 80% reprezinta o presiune pe banca centrala. Statul, actionar unic al bancii centrale, are argumentul ca in cazul unor pierderi semnificative la BNR, o eventuala recapitalizare ar trebui facuta din bani publici. Pe de alta parte, banca centrala poate constitui rezerve pentru astfe de situatii”, au declarat pentru Mediafax surse oficiale.
Potrivit acestora, Banca Centrala Europeana insista ca BNR ar trebui sa stabileasca regulile contabile proprii fara sa fie nevoie de acceptul Ministerului Finantelor, care va urmari permanent maximizarea veniturilor la bugetul de stat.
„Este o discutie la nivel european despre cum se asigura independenta bancilor centrale si cum se acopera eventualele pierderi. Cehii, de exemplu, care au pierderi enorme, dintr-o politica de sprijinire a economiei, nu le vor putea acoperi din eventuale profituri nici de acum in zece ani”, au adaugat sursele citate.
Daca inainte de criza financiara BNR a inregistrat pierderi in mod repetat, in ultimii ani a avut profituri consistente, prin care au acoperit minusurile precedente si chiar a platit sume mari catre bugetul de stat.
Potrivit unor surse guvernamentale, cea mai mare contributie la buget a fost platita de BNR in 2012, cand pozitia de ministru al Finantelor era ocupata de prim-viceguvernatorul Florin Georgescu, detasat temporar de la banca centrala.
BNR a obtinut in 2012 un profit net de 696,14 milioane lei (156,2 milioane euro), peste dublul nivelului din 2011, cand a avut un castig de 301,3 milioane lei.
BNR a virat la bugetul de stat suma de 556,9 milioane de lei (aproximativ 124 milioane euro), de peste doua ori fata de suma platita in 2011, reprezentand 80% din castig, potrivit legii, astfel ca profitul net ramas la dispozitia bancii a fost de 139,2 milioane lei (circa 31,2 milioane euro).
Pentru 2010, BNR a raportat un profit net de 1,4 miliarde de lei.
Banca centrala a raportat, insa, pierderi in 2013, in ciuda faptului ca Ministerul Finantelor bugeta incasari de cel putin 1 miliard de lei de la BNR. Explicatia oficiala a bancii centrale a fost ca a trecut deliberat in pozitia de debitor net al sistemului bancar, tocmai pentru a consolida in randul bancilor perceptia de scadere a dobanzilor pe termen lung.
Cu toate acestea, sunt oficiali care sustin ca pierderea de anul trecut este legata si de ajustarea unor cifre dupa supraestimarea profitului pe 2012.
Pe de alta parte, se pare ca recenta criza din Turcia, care a avut ca efect iesiri de capital din regiune si deprecierea monedelor statelor din zona, a reprezentat o gura de oxigen pentru banca centrala, care a reusit sa vanda valuta si sa marcheze un profit semnificativ, fara a aprecia leul, informatie sugerata chiar de guvernatorul Mugur Isarescu. incont.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!