Ioan Niculae patroneaza culturile de tutun si singura unitate de procesare din tara
Productia oficiala de tutun din România se rezuma la nici 1.400 de tone, în contextul în care consumul depaseste 40.000 de tone. O treime din suprafata cultivata cu tutun apartine lui Ioan Nicolae, care patroneaza si singura unitate de prim procesare din tara.
La ora actuala, în România se mai cultiva tutun pe o suprafata de nici 1000 de hectare, iar productia ajunge la mai putin de 1400 de tone. Aceasta desi cultivatorii de tutun beneficiaza de cea mai mare subventie la hectar si anume, un ajutor national tranzitoriu (ANT) în valoare de 1.279 de euro/ha, anul trecut. În schimb, necesarul de consum depaseste 40.000 de tone anual, astfel ca, aceasta industrie este pentru România o cheltuiala lunara de aproximativ 13,2 milioane de euro. Mai precis, în perioada ianuarie-martie 2014, ultimele date pe care le detine Institutul National de Statistica, am importat din Brazilia, Portugalia, Germania, Tanzania, etc peste 8.600 de tone de tutun în valoare de 39,5 milioane de euro, în timp ce exporturile s-au rezumat la aproximativ 350 de tone în valoare de 503.000 de euro.
Niculae cultiva o treime din suprafata totala cu tutun
Din datele furnozate ECONOMICA.NET de catre Agentia de Plati si Interventii în Agricultura (APIA), cea mai mare suprafata de teren cultivata cu tutun, pentru care s-a solicitat subventie, apartine SC Seeds Procesing SRL, companie ce face parte din grupul InterAgro al latifundiarului Ioan Niculae. Pentru anul acesta, firma lui Niculae a cerut sprijin financiar pentru o suprafata de 301 hectare, adica aproximativ o treime din suprafata totala pentru care s-a cerut subventie.
Potrivit site-ului oficial al grupul Interagro, Niculae a intrat pe piata cultivatorilor de tutun în 2002, începând cu 400 de hectare si a crescut treptat pâna la 800 de hectare în 2006. Compania a raportat anul trecut afaceri în valoare de 5,2 milioane de lei (1,2 milioane de euro) si o pierdere de 1,6 milioane de lei (377.000 de euro). Cu un an în urma, cifra de afaceri a companiei a fost de 3,4 milioane de lei (780.000 de euro), iar pierderea de 1,8 milioane de lei (415.000 de euro).
La mare distanta de firma lui Niculae din punct de vedere al suprafetelor cultivate cu tutun pentru care s-au cerut subventii este compania Agrostar Tabac Cev, care exploateaza, potrivit declaratiilor transmise APIA, 48 de hectare cu tutun.
De asemenea, numarul trei pe piata cultivarii de tutin este firma Bity Ecoprod Ideal, o firma din Arges cu un singur salariat si cu afaceri în 2013 în valoare de 600.000 de lei.
Citeste mai departe pe economica.net
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!