Impozitul pe venit pentru 2013 nu va fi platit de o anumita categorie de contribuabili – OUG nr. 40/2014
O anumita categorie de contribuabili nu va mai plati impozitul pe venit aferent anului fiscal 2013, se mentioneaza intr-o ordonanta de urgenta care a intrat ieri in vigoare.
Conform OUG nr. 40/2014, impozitul pe venit pentru anul fiscal 2013, datorat pentru anumite categorii de venituri, nu se va mai achita.
Mai exact, noile reglementari stabilesc ca se anuleaza, proportional cu gradul de calamitate al productiei agricole, impozitul pe venitul din activitati agricole datorat pentru anul fiscal 2013 de contribuabilii care au desfasurat activitati agricole individual sau in asociere.
Cu alte cuvinte, daca recoltele agricole au fost afectate de calamitati, atunci contribuabilii nu vor mai fi obligati sa plateasca impozitul pe venit pentru anul 2013.
Totusi, in ordonanta de urgenta se mentioneaza, ca pentru a fi scutiti de la plata impozitului, contribuabilii trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:
- impozitul a fost stabilit pe baza de norme de venit;
- pentru productia agricola nu au fost incheiate polite de asigurare;
- productia a fost calamitata in proportie de peste 30%. Gradul de calamitate se dovedeste cu procesele-verbale de constatare a pagubelor, pentru fiecare producator agricol si unitate/subdiviziune administrativ-teritoriala, intocmite de catre comisiile locale pentru situatii de urgenta constituite prin ordin al prefectului, potrivit dispozitiilor legale in vigoare.
Conform actului normativ, organul fiscal va emite decizie de anulare a impozitului si, dupa caz, a obligatiilor fiscale accesorii aferente acestuia, chiar daca impotriva actelor administrative fiscale prin care au fost stabilite s-au exercitat ori nu cai de atac.
De asemenea, contribuabilii care au efectuat plata creantelor fiscale anulate au dreptul la restituirea sumelor achitate.
In noile dispozitii se mentioneaza ca procedura de anulare a impozitului pe venitul din activitati agricole datorat potrivit art. 74 din Codul fiscal, inclusiv a obligatiilor fiscale accesorii aferente acestuia, se stabileste prin ordin al ministrului finantelor, la propunerea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. Elena Voinea, avocatnet.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!