Consiliul ASF a aprobat Codul de Etica si Integritate al personalului Autoritatii. Vezi cele mai importante prevederi
Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara a aprobat, saptamana trecuta, Codul de Etica si Integritate al personalului Autoritatii.
Documentul cuprinde norme de comportament, de etica si de integritate, precum si principii de conduita profesionala pe care personalul ASF (salariatii si membrii Consiliului) trebuie sa le respecte.
Codul prevede, printre altele, situatiile de incompatibilitate, conflictele de interese si reglementeaza relatiile de rudenie din cadrul Autoritatii. De asemenea, Codul de Etica si Integritate stabileste care este regimul cadourilor, serviciilor sau a oricaror avantaje de care personalul ASF ar putea beneficia in exercitarea functiilor detinute in cadrul institutiei.
Cele mai importante prevederi ale Codului de Etica si Integritate privesc:
a) Conflictul de interese
Conform Codului de Etica si Integritate, conflictul de interese reprezinta situatia in care salariatii ASF si membrii Consiliului, in exercitarea mandatului sau a atributiilor de serviciu, au indeplinit un act sau au participat la luarea unei decizii prin care au obtinut, direct sau indirect, un folos patrimonial pentru ei, pentru sotii/sotiile lor, pentru o ruda sau pentru un afin pana la gradul II inclusiv.
In acest sens, salariatii ASF si membrii Consiliului:
– vor evita situatiile care implica un conflict sau aparitia unui conflict intre interesul personal al acestora (inclusiv al membrilor de familie pana la gradul al II-lea inclusiv) si cel al ASF, in indeplinirea atributiilor de serviciu;
– vor recunoaste si vor evita acele situatii in care interesul personal, financiar sau relatiile acestora le pot influenta sau par a le influenta decizia privind problemele care afecteaza ASF;
– vor desfasura activitatea intr-un mod prin care sa evite chiar si simpla aparenta a unui astfel de conflict;
– in cazul aparitiei unui conflict de interese vor aduce la cunostinta sefului ierarhic direct sau Serviciului de Conformitate si vor lua in considerare punctele de vedere ale acestora. Daca este cazul, salariatulASF sau membrul Consiliului aflat in aceasta situatie poate refuza in mod justificat realizarea sarcinii care genereaza conflictul sau care poate duce la aparitia lui.
b)- Relatiile de rudenie
Potrivit Codului de Etica si Integritate, salariatii ASF si membrii Consiliului nu vor putea detine o functie in care unul dintre acestia are posibilitatea sa controleze (direct sau indirect), sa verifice, sa proceseze, sa aprobe sau sa analizeze in vreun fel documente (indiferent de suportul sau formatul in care acestea se gasesc) care decurg din activitatea sotului/sotiei, altei rude sau unui afin de gradul al II-lea inclusiv.
Pentru a elimina favoritismele si unele situatii stanjenitoare pentru salariatii ASF si pentru membrii Consiliului, nu vor fi angajate in cadrul Autoritatii persoane care sunt sot/sotie, ruda sau afin de pana la gradul al II-lea cu persoane din cadrul ASF.
Salariatii ASF si membrii Consiliului vor declara daca se afla in relatii de rudenie sau afinitate de pana la gradul al II-lea sau daca exista situatia ca sotul/sotia sa fie salariati ai ASF sau sa isi desfasoare activitatea in forurile tutelare ale ASF.
c)- Regimul cadourilor
Codul de Etica si Integritate stipuleaza ca salariatii ASF si membrii Consiliului nu vor solicita sau accepta cadouri, servicii, favoruri, invitatii sau orice fel de privilegii care le pot influenta impartialitatea in exercitarea functiilor detinute ori pot constitui o recompensa in raport cu aceste functii, ceea ce ar putea crea avantaje acestora sau persoanelor cu care acestia sunt in raporturi oficiale.
In cazul in care, in exercitarea atributiilor de serviciu, membrilor Consiliului sau salariatilor ASF li se ofera cadouri, precum si orice alte servicii, favoruri, invitatii sau avantaje, asimilate cadourilor, a caror valoare depaseste echivalentul a 100 de lei, acestia au obligatia sa le declare in termen de 30 de zile de la primire.
„Este un pas important in constructia noastra institutionala. Valorile etice si morale, intr-o lume moderna si mai ales in industriile financiare, constituie baza pe care se aseaza pregatirea profesionala. Competenta si autoritatea se impun prin valori, comportamente si profesionalism. Vrem sa dam un exemplu si pentru pietele financiare reglementate care trebuie sa impartaseasca aceleasi principii”, a declarat Misu Negritoiu, presedintele ASF. infolegal.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!