Adrian Nastase a primit un spor de pedeapsa de sase luni
Adrian Nastase va executa patru ani si sase luni de inchisoare, dupa ce Curtea de Apel Bucuresti i-a adaugat un spor de pedeapsa, la cererea DNA, in dosarele „Zambaccian” si „Trofeul calitatii”, informeaza Agerpres.
Instanta Curtii de Apel Bucuresti a admis astazi contestatia Directiei Nationale Anticuroptie si a dispus ca la pedeapsa de patru ani de inchisoare pe care o executa fostul premier sa se adauge un spor de pedeapsa de sase luni. Sentinta este definitiva.
Adrian Nastase urmeaza sa execute o pedeapsa de patru ani si sase luni de inchisoare, fara ca avocatul fostului premier sa mai poate solicita liberarea conditionata, cum s-ar fi putut in cazul pedepsei de patru ani. Hotararea s-a luat in dosarul in care Adrian Nastase a cerut contopirea pedepselor de patru ani de inchisoare din cazul „Zambaccian” si de doi ani de inchisoare din cazul „Trofeul calitatii”.
„Este o apreciere personala a judecatorilor, care au pus in balanta argumentele Parchetului si argumentele noastre. Judecatorul a mers la jumatate: noi am cerut ca pedeapsa sa nu fie sporita, iar Parchetul a cerut sa fie sporita cu un an pedeapsa. Nu am vorbit cu domnul Nastase, dar e o decizie definitiva”, a afirmat Ion Cazacu, avocatul lui Adrian Nastase, referitor la aceasta sentinta.
Dupa comasarea condamnarilor primite de fostul premier in dosarele „Zambaccian” si „Trofeul calitatii”, Tribunalul Bucuresti a decis, in 8 mai, ca Adrian Nastase sa execute patru ani de inchisoare. Prin acesta decizie, instanta a hotarat sa scada din pedeapsa de patru ani perioada in care Nastase a stat in penitenciar, respectiv din 20 iunie 2012 pana in 18 martie 2013 si din 6 ianuarie pana in prezent.
DNA solicitase Curtii de Apel Bucuresti ca la pedeapsa de patru ani pe care o executa Adrian Nastase sa se aplice un spor de un an. Instanta suprema i-a condamnat in 6 ianuarie, in dosarul „Zambaccian”, pe Adrian Nastase la patru ani de inchisoare cu executare, pe sotia acestuia, Dana Nastase, la trei ani cu suspendare, iar pe Irina Jianu, la patru ani cu executare.
Fostul premier a fost acuzat in dosarul „Zambaccian” pentru ca, in perioada 2002 – 2004, in calitate de premier, ar fi primit, in mod direct si prin intermediul sotiei sale, Dana Nastase, foloase in valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004. Aceste foloase constau in contravaloarea unor bunuri importate din China si cheltuielile aferente acestor importuri, precum si contravalorea unor lucrari efectuate la imobilele lui Nastase din localitatea Cornu si din Bucuresti.
In 20 iunie 2012, Adrian Nastase a fost condamnat definitiv, tot de instanta suprema, la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul „Trofeul calitatii”, in care a fost acuzat pentru camuflarea strangerii de fonduri pentru campania sa electorala prin organizarea unui simpozion. Adrian Nastase a fost incarcerat in 26 iunie 2012 si pus in libertate la 18 martie 2013, dupa ce Tribunalul Bucuresti a admis cererea lui de eliberare conditionata.
Reamintim ca in dosarul „Matusa Tamara”, Adrian Nastase a fost achitat definitiv, in septembrie 2012, de Completul de cinci judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, pentru fapte de coruptie. In acelasi dosar au fost achitati si Ioan Melinescu si Ristea Proboi, pentru complicitate la fapte de coruptie. Ana-Maria Birdan, avocatura.com
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!