Taxa pe constructiile speciale se va regasi din luna iulie in factura populatiei

 

Autoritatea Nationala de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) va recunoaste în tarifele platite de populatie, de la 1 iulie, jumatate din taxa pe constructiile speciale pe care o vor plati în acest an Hidroelectrica si Nuclearelectrica, a declarat, luni, Marian Cernat, director în cadrul ANRE, prezent la Forumul Energetic Regional FOREN 2014.

stalpi‘Vom recunoaste în tarife jumatate din taxa pe constructiile speciale pe care o vor plati în acest an cei doi producatori de energie care livreaza electricitate populatiei, respectiv Hidroelectrica si Nuclearelectrica. Nu s-au finalizat înca calculele privind pretul final de la 1 iulie’, a spus Cernat.

El a mentionat ca, în cazul Hidroelectrica, este vorba de o majorare de 10,5 lei pe MWh, iar, la Nuclearelectrica, de 8,3 lei pe MWh.

Întrebat daca se ia în calcul si o reducere a facturii, ca urmare a faptului ca, în acest an, consumatorii trebuie sa recupereze o parte din contributia cu certificatele verzi, platita de doua ori în perioada 2012-2013, oficialul ANRE a raspuns negativ.

Potrivit unor surse din ANRE, taxa pe stâlp care urmeaza sa fie recunoscuta în pret ar avea o influenta în tariful final între 1,4% si 2,4%.

Hidroelectrica are de platit 150 de milioane de lei, iar Nuclearelectrica, de 90 de milioane de lei în acest an în contul taxei pe constructiile speciale.

Saptamâna trecuta, vicepresedintele ANRE, Emil Calota, a declarat ca pretul reglementat al energiei electrice va scadea din iulie 2014, dupa ce, timp de sase luni, componenta de certificate verzi a fost platita de doua ori de consumatorii finali.

‘Pe zona pe care o coordonez, va veni o economie în factura’, a spus Calota, care gestioneaza sectorul energiilor regenerabile.

Întrebat daca va fi o ieftinire semnificativa, el a precizat ca o decizie finala privind procentul de reducere va fi luata în sedinta Comitetului de Reglementare din perioada urmatoare.

‘Autoritatea face o evaluare si o regularizare de doua ori pe an. Din nefericire, anul 2012 a fost unul special, precum bine stiti, când Autoritatea s-a reorganizat. Eu nu caut scuze si nu scuz. Este, pâna la urma, o greseala – în primul rând una de comunicare si mai ales în urmarirea mai atenta a operatorilor de distributie si furnizare în relatia cu consumatorul final’, a adaugat oficialul ANRE.

Întrebat cine este vinovat de situatia creata, el nu a raspuns.

Calota a mai spus ca au fost mai multe cifre vehiculate, întrucât, simultan cu regularizarea impactului certificatelor verzi, trebuia facuta si o regularizare pe costul de energie reglementata pe care furnizorii au fost nevoiti sa o cumpere din surse mai scumpe, în momentele când Hidroelectrica era în situatie de forta majora.

În opinia sa, facturile ar trebui simplificate, astfel încât sa contina informatii relevante pentru consumatori.

Cieste mai departe pe capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie